2014. november 9., vasárnap

Paradise

PARADISE ~ Paradicsom
 파라다이스 / Paradaiseu


dél-koreai dráma, 110 perc, 2009. november

Rendező: Lee Jang-soo
Producerek: Shim Jae-myung, Shin Hyun-taek, Oh Nam-suk, Yoo Hong-gu
Forgatókönyvíró: Yoshikazu Okada
Operatőr: Kim Seung-ho

Szereplők:
Kim Ha-neul - Han Mi-kyung (börtönből szabadult nő)
Ji Jin-hee - Kim Il-ho (tanár úr)
Kim Yoo-jung - Im Hwa-ran (kisiskolás lány)
Jeon Su-kyeong - Park Ah-ram (menzán dolgozó hölgy)

Mi-kyung a börtönből szabadulva új életet szeretne kezdeni, de nem tudja, hogy hová menjen. A véletlen folytán a kezébe kerül egy szórólap, ami a Hana-szigetet paradicsomi helyként írja le. A szigetre érve egészen más látvány fogadja, ám mégis úgy dönt, hogy marad. A szép, fiatal nő felbolygatja a kis falu életét, különös tekintettel a jóképű, nőtlen tanár úrra és egy vadóc, iskolakerülő kislányra. Képesek lesznek-e együttes erővel valóban paradicsomi hellyé változtatni a szigetet?
 
Paradicsom Kávézó
A magyar felirat elkészültének ideje: 2013. július 28.
A feliratok.info oldalra feltöltve: 2019. február 19.

 *
A Paradise a 2009-es Telecinema sorozat 7 epizódjának egyike. Ezek a filmek az SBS (Dél-Korea) és a TV Asahi (Japán) koprodukciójában készültek. A darabok sorban a következők:
1. The Relation of Face, Love and Mind (Az arc, a szerelem és a szív kapcsolata)
magyar felirat (Szilvavirág)
magyar felirat (chinguya)
2. Postman to Heaven (Égi postás)
magyar felirat (Misa - Jangmitokki Fansub)
magyar felirat (cinke56)
3. 19-Nineteen
(Tizenkilenc)
magyar felirat (chinatsumassu - Kawaii Fansub)
4. Triangle
5. Paradise (Paradicsom)
magyar felirat (biri66)
6. After the Banquet
7. The Dream Comes True

8 megjegyzés:

 1. Kedves Biri !
  Köszönöm, hogy megajándékoztál ezzel a csodálatos történettel. Egy börtönből szabadult emberrel szemben a valós életben szinte ösztönös az előítélet, idegenkedés. Szerencsére nem éltem át ilyesmit, de el tudom képzelni, hogy egy bűnét megbánt, büntetését letöltött valaki valóban új életet akar kezdeni.
  Ösztönösen keresi azt a helyet, ahol ez sikerülhet ( a délre tartó vonat végállomásáig kéri a jegyet) – nem nagyvárosban akar elbújni, ami egyenlő lenne a kudarccal, hanem csendes eldugott helyre vágyik.
  …..és bejön neki, mert azon a „Paradicsom” nevű szigeten – ahol nem könnyű és sivár az élet, ahonnan inkább menekülnek, mint odamennek – szeretettel és érdeklődéssel fogadnak mindenkit, főleg ha szép és fiatal lány. Különösen a nőhiányban szenvedő fiatal agglegények, és még különösebben a helyi iskola tanára.
  A happy end hamar körvonalazódik, bár Mi-Kyung lelkiismeretére hallgatva nem akarja elfogadni az a sok szeretetet, vonzódást, ami körülveszi – és menekülni akar, de Hwa-ran ( akinek hasonló a sorsa, mint neki volt), aki fültanúja „ vallomásának”, visszakozásra kényszeríti.
  …és ez a kislány ( az őt játszó gyermekszínészből valószínű nagy színész lesz…) elköveti ugyanazt, amit ő is megtett: miután anyja elhagyta felgyújtja a házat. Mi-Kyung-ot ez a tűz – és a kislány megmentése megtisztítja saját maga és a falú szemében is – igen: megtisztult a „tisztítótűzben”.
  … és persze Ji Jin-hee is nevéhez méltó módon játszott, akár csak a Palota ékkövében és azt hiszem a Királyi ház titkai-ban is.
  …és a forgatókönyv írót, rendezőt is meg kell dicsérni – jól összerakták ( lélektanilag, mondanivaló szempontjából is ) ezt a történetet.

  VálaszTörlés
 2. Kedves Gali!
  Örülök, hogy ennyire megérintett téged a Paradise története. Időnként furcsa véletlenek irányítják az embert. Jó érzés volt a Harmony (egy női fegyházban játszódó megkapó film) után egy olyat fordítani, ami többek között a börtön utáni életről, a kinti beilleszkedésről is szól.
  Ji Jin-hee nagyon sármos volt A palota ékkövében, de A királyi ház titkai c. sorozat nekem valahogy nem jött be.
  A kislányt alakító színésznő (Kim You-jung) szerintem is szép jövő előtt áll. Azóta már sikerült elkápráztatnia engem a The Dirge Singer (A siratólány) c. speciálban is.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Biri!

  Voltam a Paradicsomban! Szép film volt - "jól esett". :]
  Számomra felfoghatatlan, hogy egy anya hogy képes a gyerekét magára hagyni, ezzel a problémával több ázsiai film is foglalkozik, valószínűleg nem ritka eset, bár a főhősnő esetében egy kicsit más volt a helyzet, nem úgy a kislány életében.
  A sziget virágba borítása nagyon kedves motívum (a repce, főleg ha egész tábla, hihetetlen látvány - szerintem ehhez hasonló a növény) és az a döbbenetes fa!
  Jót vigyorogtam azon, ahogy a rettegett konyhafőnök megszépült a tűzijáték alatt a sziget elöljárója szemében. :)
  Köszönöm a munkát és szép hétvégét kívánok!

  VálaszTörlés
 4. Kedves Blackfield!

  De jó, hogy te is jártál a "Paradicsomban"! Számomra is nehezen képzelhető el az, hogy egy anya hogyan képes így elhagyni a gyermekét. Koreában ráadásul az árvák különösen negatív megítélés alá esnek. Nagyon szép a film képi világa, gyönyörű, amikor virágba borul a sziget, azt az ősfát pedig egyenesen imádtam!

  VálaszTörlés
 5. Kedves Biri! Köszönöm szépen a film feliratát. Érdekes volt.
  babamama

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen, babamama. Ha kedveled a férfi főszereplőt, akkor szíves figyelmedbe ajánlom tőle az aránylag friss Snow Lotus c. 2 részes időutazós Drama Special-t.

   Törlés
 6. Kedves Biri,
  nagyon köszönöm a feliratot. Szeretem a munkáidat, mert igényes vagy a helyesírásra, így tényleg el tud veszni az ember a történetben.
  Brigitta Nyeste

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Brigitta!

   Nagyon szívesen a fordítást. Örülök, hogy van, akinek még felkelti az érdeklődését ez a film.
   Megtisztelő, hogy szereted a munkáimat. Számomra nagyon fontos, hogy a feliratban ne legyen helyesírási hiba vagy elütés, és arra is próbálok odafigyelni, hogy az adott idő alatt el is lehessen olvasni a megjelenített szöveget.

   Törlés