2014. november 9., vasárnap

Reason

REASON ~ Ok
이유 / Iyoo


Egyéb címek: A Reason / The Reason
Műfaj: melodráma, Drama Special
Epizódok száma: 1
Sugárzás: 2010. július 3. KBS2 Dél-Korea

Rendező: Jung Chang-geun
Forgatókönyvíró: Park Hyung-jin

Szereplők:
Lee Bo-hee – Kim Jisu (matematika professzor)
Park Gri-na – Park Songi (gondozó)
Choi Jung-woo – Lee professzor (fizika professzor)

Translation: KBS World
Transcriber/timer: Keiko1981 

Jisu az életkedvét is elveszíti, miután férje egy autóbaleset következtében magatehetetlenül vegetál otthon. Matematika professzorként a munkáját fásultan, egyhangúan végzi. Az ápolás és a házimunka ellátására felfogad egy fiatal nőt. Songit azonban titok lengi körül, és nem véletlenül érkezik a házba.

A film szerint a következő felirat áll Georg Cantor (1845-től 1918-ig élt matematikus, a halmazelmélet megalkotója) sírkövén: "A matematika lényege a szabadságában rejlik."
Szó esik még Zénon (i.e. 490-től 430-ig élt görög filozófus) egyik híres paradoxonjáról: Akhilleusz és a teknős. Akhilleusz a teknőssel versenyt futva előnyt ad az állatnak, ám sose lesz képes utolérni, hiszen akármilyen gyorsan is ér oda, ahol a teknős korábban volt, amaz mindig előrébb lesz, mivel ez idő alatt a teknős is haladt egy keveset. (A tudomány mai álláspontja szerint azonban végtelen sok szám összege is adhat véges eredményt.)

előzetes

videó és magyar felirat

magyar felirat és fórum

A magyar felirat elkészültének ideje: 2013. január 20.  

4 megjegyzés:

 1. Köszönöm a fordítást és a filmet.Azt hiszem még nem láttam.Magdimama

  VálaszTörlés
 2. Szívesen, Magdimama. Nem egy könnyű téma, de szerintem érdekes film kerekedett ki belőle.

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm a fordítást és a film letöltési lehetőségét. Már olyan régen kerestem ezt a filmet és csak véletlenül találtam rá a te oldaladon. Nagy örömet okoztál vele! Hálás szívvel köszönöm! Violetta

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen, Violetta. Egyébként sikerült meglepned, hiszen a sorozatok mellett a rövid tévéjátékok eleve mostohagyermekek, de hogy ezek közül valaki épp ezt a "Reason" címűt keresse?
   Annak idején, amikor fordítást készítettem hozzá, és 2013 januárjában megnyitottam a DA-n a topikját, elég gyér érdeklődés kísérte.
   Kíváncsi lennék rá, hogy miért kerested, esetleg valamelyik színész, vagy a téma keltette fel az érdeklődésedet?

   Törlés