2014. november 9., vasárnap

The Letter

THE LETTER ~ A levél
 편지 / Pyeonji


dél-koreai melodráma, 92 perc, 1997. november

Rendező: Lee Jung-gook
Producer: Kim Jin-mun
Forgatókönyvírók: Lee Jung-gook, Kim Mu-ryeong, Cho Hwan-yoo
Zene: Kang Min
Operatőr: Park Gyeong-won
Vágó: Park Soon-duk

Szereplők:
Choi Jin-sil - Jo Hwan-joo (feleség)
Park Shin-yang - Lee Jeong-in (férj)

Az ifjú házaspárra boldog napok várnak, ám a férjről kiderül, hogy agydaganata van. A szívet tépő gondolattól, hogy hamarosan maga után hagyja a párját, szerelmes leveleket kezd írni a felesége vigasztalására. A férj halála után egyszer csak jön egy levél, majd sorban a többi.

A filmben teljes egészében elhangzik Hwang Dong-gyu „A Joyful Letter” c. költeménye, amihez Lulu segítségével készítettem fordítást. A vers egy részlete hallható a The Water Bloom című 2004-es sorozat 7. epizódjában, s annak kapcsán jutottam el ehhez a filmhez.

Díj:
2014. novemberben a Daejeon Drama Festival APAN Star Awards díjátadón a 2008-ban elhunyt Choi Jin-sil életműdíjat kapott.  A magyar felirat elkészültének ideje: 2012. november 7.

5 megjegyzés:

 1. A The Letter ismét kellemes élmény volt. Nagyon szép és megható történet. Finom árnyalatokkal, kellemes, vidám jelenetekkel. S bár a történet alapvetően szomorú, mégis el tudom fogadni a befejezést. Talán rám is hatottak a fájdalom elleni pirulaként adagolt levelek.

  VálaszTörlés
 2. Kedves Mikaz!

  Ez az aránylag régi, kissé elfeledett film az egyik kedvenc melodrámám. Milyen jó, hogy a The Water Bloom c. sorozat fordítása közben rábukkantam!

  "Mindenki lelkében van egy átkelésre váró sivatag." Ez az elgondolkodtató mondat hangzik el az elején és a vége felé, mintegy keretet adva a filmnek. Valóban, ha edzik a lelket, és elég erősek vagyunk, akkor át tudunk rajtuk kelni (akár többször is), ha gyengék, akkor elnyelnek minket.
  Ez a nagyon szép szerelmes melodráma elénk tárja azt az utat, amit a feleség a férj halála után a levelek segítségével tudott bejárni.

  Nem tudom megállni, hogy a film kapcsán ne hozzam szóba a főszereplőnő tragédiáját, aki azóta sajnos elhunyt. Nagy kár, hogy ennek a gyönyörű, a pályáján nagyon sikeres, díjesővel elhalmozott színésznőnek (18 film és 20 tv-dráma főszereplőjének) a való életben nem sikerült megbirkóznia az élet sivatagaival.
  Choi Jin-sil (aki "a nemzet színésznője" titulust is megkapta) 2008-ban képtelen volt úrrá lenni a magánéleti problémáin, és mindössze 40 évesen öngyilkosságot követett el.

  VálaszTörlés
 3. Nov. 15-én a Daejeon Drama Festival APAN Star Awards díjátadón a 2008-ban elhunyt Choi Jin-sil életműdíjat kapott. A díjat a lánya vette át a nevében (felülről a negyedik képen látható).
  http://onehallyu.com/topic/117244-list-of-winners-for-2014-apan-star-awards/

  VálaszTörlés
 4. Megnéztem a The Letter c. filmet - nagyon megható melodráma. A rendező és a forgatókönyvíró - no és a szép, tehetséges női főszereplő nagyot alkotott. Különösen a férfi főszereplő - Hwan-yoo - halála utáni rész, a " levelek küldése" drámaian feszült - ... az emberben olyan érzetet kelt, hogy rövidesen valami rendkívüli történik. Ám ez még sem történik meg - visszazökkent a forgatókönyv-író bennünket - amikor a haldokló férj a kamerába mondja a végső üzenetet. Nagyon szép rész... ( Amint olvasom a női főszereplő azóta elhunyt - sajnos....)
  Így igaz - az ember életében bizony vannak " sivatagok" - ezek, ha erősek vagyunk - edzik a lelket - "át tudunk rajtuk kelni" - ... ha gyengék - elnyel bennünket.
  Köszönöm Neked a lehetőséget - igazi élmény volt ezt a filmet látni.

  VálaszTörlés
 5. Kedves Madaras!

  Köszönöm, hogy ezt a hozzászólásodat is átmentetted a vendégkönyvemből. Jól elkaptad a lényegét a sivataggal kapcsolatos meglátásodban.
  Sajnálatos, ami Choi Jin-sil színésznővel történt. Ettől a gyönyörű és tehetséges művésznőtől egyébként ezen kívül még semmi mást nem láttam. A mozifilmjei érdekelnének igazán, de úgy látom, hogy 2000 után azt nem forgattak vele (sorozatokban szerepelt), márpedig a régebbi filmekhez elég nehéz hozzájutni.

  VálaszTörlés