2014. november 9., vasárnap

Pulgasari

PULGASARI / Bulgasari
~ A legendás szörny
 불가사리


észak-koreai fantáziafilm, 95 perc, 1985.

Rendező: Shin Sang-ok, Chong Gon-jo
Producer: Kim Jong-il, Shin Sang-ok
Forgatókönyvíró: Kim Se-ryun
Zene: So Jong-gon
Operatőr: Cho Myong-hyon, Pak Sung-ho, Kenichi Egami
Vágó: Kim Ryon-sun

Szereplők:
Chang Son Hui
Ham Gi Sop
Jong-uk Ri
Gwon Ri
Gyong-ae Yu

A feudális Koreában a Goryeo dinasztia idején a zsarnok király tartja irányítása alatt a vasgyártást, miközben a földművelő parasztság éhezik. Egy idős kovács a börtönbe vetve olyan pindurka rizsbabát teremt, ami a legendás szörnyet, Pulgasarit idézi. Leánya ráhulló vére életet lehet belé, és a vassal táplálkozó figura egyre hatalmasabbá válik. A szegény embereket segítve részt vesz a parasztlázadásban, hogy együtt buktassák meg a romlott monarchiát.

A filmet az a dél-koreai Shin Sang-ok rendezte, akit az észak-koreai hírszerzés emberei korábbi feleségével (Choi Eun-hee színésznővel) együtt 1978-ban elraboltak Hong Kongban. A híres pár csak 1986-ban tudott elszabadulni Észak-Koreából úgy, hogy a bécsi filmfesztivál idején az amerikai nagykövetségre menekült.
A filmben látható speciális effektek a Godzilla-kreátor japán Toho stúdió közreműködésével készültek.
A magyar felirat elkészültének ideje: 2013. május 5.
A feliratok.info oldalra feltöltve: 2019. február 10.

Későbbi kiegészítések:  
Kim Dzsongil rendezőt rabolt, hogy leforgassa Észak-Korea Godzilláját
Kritika: Kim Dzsongil bemutatja – Raboljunk filmeseket!
Filmsztárnak lenni is kemény Észak-Koreában

4 megjegyzés:

 1. Érdekes észak-koreai filmet nézni, furcsa hogy egy ilyen országba is beköltözik a fantázia és a művészet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Számomra is érdekes volt egy ilyen filmet megnézni. Amúgy a you tube-on egész sok észak-koreai film fenn van angol felirattal.

   Törlés
 2. Kim Dzsongil bemutatja (The Lovers & the Despot) c. 2016-os angol dokumentumfilm jún. 7-től a magyar mozikban.
  előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=pXbWir8R7Bw

  A Kim Dzsongil bemutatja egy fiatal, ambiciózus dél-koreai filmrendezőről, Szin Szangokról és a gyönyörű színésznőről, Cshö Unhiről szól, akik a háború sújtotta Dél-Koreában ismerkednek meg, szeretnek egymásba és lesznek a hetvenes évekre az ország legnépszerűbb művész-házaspárja egy sor sikeres közös filmjük révén. Ám Cshö-t 1978-ban észak-koreai titkos ügynökök rabolják el Hong Kongban, hogy Kim Dzsongil színe elé vigyék. Szint párja után kutatva szintén elrabolják Hong Kongban, börtönbe vetik Észak-Koreában, majd 5 év múltán Kim Dzsongil maga egyesíti őket, „udvari” filmeseinek kiáltva ki őket. Cshö és Szin rögtön a szökésüket kezdik tervezni, ám előtte még leforgatnak 17 játékfilmet, megteremtve ezzel az észak-koreai filmipart a diktátor nem kis örömére.


  Kritika: Kritika: Kim Dzsongil bemutatja – Raboljunk filmeseket!
  https://port.hu/cikk/mozi/kritika-kim-dzsongil-bemutatja-raboljunk-filmeseket/article-53139?utm_source=kilepes&utm_medium=link&utm_term=2018_06_09&utm_campaign=inda_kilepo

  VálaszTörlés
 3. Nov. 27-én 20 órától vetítik a filmet a Béka Filmklubban. A vetítés után beszélgetésre várják az érdeklődőket. Vendég: Salát Gergely sinológus, Ázsia kutató (PPKE), akivel a film elkészítésének sajátos körülményeiről és az észak-koreai filmipar működéséről esik majd szó.

  VálaszTörlés