2015. augusztus 30., vasárnap

Koreában jártam 7. Egy pohárnyi Hangang

Fogadjátok szeretettel Mikaz koreai élménybeszámolójának hetedik (utolsó) részét! 

7. Egy pohárnyi Hangang
(gang = folyó)

„Ki kell-e inni az egész Han - folyót, hogy megtudd, milyen a vize?”
(koreai közmondás)

Igazán találó és vigasztaló ez a népi bölcsesség. 
Egy ország megismeréséhez néhány nap alatt keveset meríthetünk.  De „megízlelhetjük”! 
Íme, én ezt éreztem egy „pohárnyi” kóstoló után: 
Vállalkozó kedvű, szorgalmas, érdeklődő, nyitott és büszke nép a koreai. Őrizve a múltját, dinamikusan fejlődik a legmodernebb technika vívmányainak a segítségével. Az évezredek alatt felhalmozott tudást okosan ötvözi a világból szerzett új tapasztalatokkal.

Ellentétek:
Első nap, amikor elfoglaltuk kényelmes szállodai szobánkat, ez a kép tárult elénk az ablakból.  A  kis üzletekben főtt disznófejet, csirkelábat, s egyéb finomságot lehetett enni, vagy venni.

Hagyományos üzletek a történelmi belvárosban

A szépen kivilágított boltok, ragyogó reklámok között a filmekből is jól ismert sátrak. Egyikben-másikban jósnő jövendölt, másutt kifőzdék kis asztalainál itták a sojut. Volt ahol dohányoztak. Köztereken sosem láttam cigarettázó embert vagy eldobott csikket. De általában is jellemző a tisztaság. Az illemhelyek mindenütt ingyenesek. Nincs vécés néni, mégis rendezett: van papír, szappan és kéztörlő vagy szárító.

Műanyag sátrak a modern üzletek tövében

Déli kapu a modern házak között

Namdaemun: Önmagában áll. Már nem tartozik hozzá városfal. Szöul erődfalának egykori nyolc kapuja közül a déli. Nemzeti kincs kategóriába tartozik, 1962-ben került védelem alá. Szöul legrégebbi faépítménye, mely szintén Taejong uralkodása idején, 1398-ban épült. Közvetlen közelében található a híres Namdaemun piac

A kapu a piaccal – középkori ábrázolás (kép a wikipédiáról)

Namdaemun piac: Híres piac volt már a középkorban is. Történelmi filmekben gyakran láthatunk a korabeli piacon játszódó jeleneteket. 

Pillanatkép a piacról

Vidám és fiatal árus

Megfáradt idős asszony és a gesztenyék

A ginseng hagyományos és híres koreai termék

A hallyu sztárok mai hírességei Koreának

Ha már piac, néhány gondolat a pénzről. Dél-Korea valutája a won. 1000 won kb. egy dollárnak felel meg. Mi néggyel osztottuk, úgy kaptuk meg egy-egy termék körülbelüli magyar árát. Általában minden drágább a nálunk megszokott áraknál, de láthatóan a jövedelmek is magasabbak.

Étkezési szokások: A koreai iroda úgy állította össze a főétkezéseket, hogy többféle tradicionális éttermet megismerhessünk. Volt, ahol 7000-9000 won a menü ára. Ezért egy szelet halat, vagy húst kaptunk, s mellé annyi köretet válogathattunk, amennyit akartunk. Egy tálka rizs mindig járt az ételhez. Persze volt olyan étterem is, ahol jóval magasabb áron jutottunk ebédhez.

Sült marhahús salátalevélbe göngyölve

Zöldségfélék és kimchi egy  puszani gyorsétteremben

Menü az autópálya melletti önkiszolgáló étteremben

Érdekes volt, amikor az asztalba épített indukciós lapon saját magunk főztük a marhahúslevest.

Fő a húsleves

A legelegánsabb étterem a híres N toronyban volt. Megszámlálhatatlan változatban kínáltak előételt. Bármit választhattunk: csigát, kagylót, rákot, pekingi kacsát, fagylaltot, süteményt, stb. A főétel sült marhahús, vagy sült hal volt, kinek-kinek ízlése szerint.

Csendélet a Namsan torony éttermében

Namsan torony:
A torony

Egyszerűen csak Szöul torony, 236 m magas. 1980-as megnyitása óta a város szimbóluma. A 262 méter magas Nam - hegy legmagasabb pontján épült fel. Szöul egyik legforgalmasabb és legcsodálatosabb parkjában, a Namsan Parkban helyezkedik el, ami naponta átlagosan 23.000 látogatót fogad. A toronyban található egy csillagvizsgáló, forgó étterem (amely 2 óra alatt tesz meg egy teljes fordulatot), egy Teddy maci múzeum és ajándékbolt is. A torony külső színét, megvilágítását az évszaknak vagy éppen egy különleges eseménynek megfelelően változtatják. 

A lift mennyezetén vetítéssel terelték el a figyelmünket

Panoráma a Han - folyóval

Szöul

Középkori városfal

Szerelem-lakatok a torony aljában

A kóstolgatás legkülönlegesebb ízeit önálló felfedezésekkel ismertük meg.

Dongdaemun History and Culture Park:
A Kvánghvámun térről, a szobrok közötti mélyített metrólejáróból indultunk. A metrószerelvények előtt mindenütt üvegajtó védi az utasokat, nehogy a sínre essenek, vagy ugorjanak.

A metró érkezéséig üvegfal-védelem

A következő metrómegálló 

Neofuturista épület. Zaha Hadim, világhírű építész (most Tokió tárgyal vele az olimpiai stadionról) tervei alapján a koreai Samoo cég kivitelezésével 2009-2014 között épült. 85 ezer m2. Négy szint a föld felett és három a föld alatt. 45 ezer alumínium panel felhasználásával készült. Kiállítótermek, mozi, plaza, közösségi terek, stb. Modern, íves, a falakon átsejlik a fény, a színe változik. A parkban hatalmas területen ledes rózsamező. A 2015-ös Producers (Producerek) c. sorozat néhány részlete itt játszódik. Este nagyszerű látvány. Sok itt a fiatal. Ez az ő világuk.

Esti fényekben a park és épületei

Az épület szerkezete

Mint egy ufó

Ledes rózsamező

Gangnam: A metró megbízható, jól áttekinthető közlekedési eszköz, s elég olcsó. 1650 wonért vettünk szakaszjegyet. Ebből 500 won a kártya. Amikor feljövünk, az utolsó kapunál visszaváltható. Gangnam a város déli része. A Han - folyón 1969-ben épült meg a déli híd. Addig ez a városrész külterületnek számított: rizsföldek, ültetvények. A híd megépülése után fellendült a terület, ma az üzleti világ központja. A városrész körüli maffiaharcokról szól a Gangnam 1970 című 2015-ben készült mozifilm (főszereplője Lee Min Ho).
PSY világsikere a Gangnam Style. Ez utóbbiról azt mondta az idegenvezetőnk, hogy azért sikeres otthon is, mert a kövérkés és híres PSY parodizálja a gazdag gangnami világot, azt üzenve a fiataloknak, hogy merjék vállalni magukat, így is lehetnek sikeresek.

Gangnam felől a város

Banpo-híd: Szöul körzetében 27 híd ível át a Han - folyó felett. Az egyik leghíresebb és a leglátványosabb mindenképpen a Banpo-híd. Ez az építmény valójában a Jamsu-híd fölé épült, együtt különleges kétfedeles hidat alkotnak. Moonlight Rainbow Fountain-nak is nevezik, ami magyarul annyit tesz, hogy Holdfény Szivárvány Szökőkút. Napközben a Nap színezi szivárványszínűre a vízsugarakat, éjszaka pedig a közel 10.000 beépített LED teszi ezt. A világ leghosszabb híd-szökőkútja 1140 méter hosszú és 2009 szeptemberében adták át. Naponta többször – előre meghatározott műsorrend szerint – különböző 20 perces előadást mutat be. Működés közben percenként 190 tonna vizet mozgat meg a szerkezet, amit mind a Han - folyóból gyűjt össze.

 A kétfedeles híd

A híd fényei

Hangang park: A Han - folyó két partján kerékpárutak, parkok épültek. Séta közben nagyon sok sportolóval találkoztunk. Általában egészséges testfelépítésűek a koreaiak. Nagyon kevés a túlsúlyos. Ez valószínűleg összefügg az étkezési kultúrájukkal és a mozgás szeretetével. Gyakran láttunk futó, kocogó, parkban tornászó embereket életkortól függetlenül.

Hangang park: Tágas tér a Banpo - hídnál

Dungdungseom:
A város vezetése pályázatot hirdetett a lakosság körében. A cél, hogy minél több szórakozási lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak. Több ezer pályázó ötlete közül az úszó szigetek valósultak meg. Területük 9995 m2.  2011-től 2014-ig épültek. Olyan láncos szerkezet tartja őket a mederhez rögzítve, hogy a Han - folyó vízszintjének változását követni tudják.
A három úszó sziget is a Banpo-hídnál van. A szigetek több kulturális, oktatási és rekreációs funkciót töltenek be. A tervezési koncepció szerint a három épület a virág kibomlását szimbolizálja: mag, bimbó és virág. Merész szerkezetek: üveg, fa, és acél. A legkisebb a sziget a mag": a vízi sportok és szabadidős tevékenységek bázisa. A „bimbó” sziget élménypark, kiállítási terület és szórakoztató rendezvények helyszíne. Városi szórakoztató központ. Informatikai és 3D bár, és egy szabadtéri tánc- tér tartozik hozzá. Az átlós mintázat, a külső héj hangsúlyozza a dinamikus mozgást, a virágzó virágot. A legnagyobb épület a kifejlett „virág”. Többrétegű üvegszirom. 700 fős többcélú előadóterem, koncertek, fesztiválok és egyéb kulturális előadások helyszíne. A Love Forecast című 2015-ös mozifilm egyik jelenetében a Hangang északi partja felől látjuk a kivilágított szigeteket (főszereplője Lee Seung Gi).

A tervek makettje
Esti fények

Átjáró az épületek között

Búcsúzás

Most először éreztem külföldön, hogy még maradnék. Jó volt a társaság, és talán a filmek miatt is, de az első perctől otthon éreztem magam Koreában.

Köszönöm Birinek, hogy befogadott és teret adott ezeknek a beszámolóknak! Köszönöm mindenkinek, aki velem tartott, biztatott! S kívánom mindenkinek, ha álma és vágya eljutni Dél-Koreába, akkor az teljesüljön!

Előzmény:
6. Az Egyesült Silla Királyság központjában

25 megjegyzés:

 1. Nagyon tetszett, :-) Hálásan köszönöm az élményt. A beszámolód, a képek, na meg a sok sori amiket az elmúlt évek alatt sikerült megnéznem, komolyan mondom, hogy én is otthonosan éreztem magam. Látszik, hogy nem szegények. Amin csodálkozom, hogy ott a szupermarketeket nem zavarja a sok kis kifőzde, utcai áruda. Nem estek át a ló másik oldalára. Szem előtt tartják az "élni és élni hagyni" elvét. Nagyon szimpatikus nemzet.
  Nem hiába szeretem a filmjeiket. <3
  Kedves Mikaz még egyszer köszi az élményt és Birinek a közzétételt. :-D

  szép estét
  mamika


  VálaszTörlés
 2. Kedves Mikaz!
  Köszönöm a beszámolódat, nagyon izgalmas és érdekes volt, a fotók még szemléletesebbé tették a leírtakat.
  Azért elég sok mindent láttál a nevezetességek közül.Tetszett az étkezéssel kapcsolatos rész is.
  Összességében még jobban vágyom rá, hogy én is eljussak oda.
  Öröm volt olvasni soraidat.Hálás vagyok érte, így kicsit részese lehettem az élményeidnek.
  További szép nyarat kívánok.

  VálaszTörlés
 3. "Köszönöm Birinek, hogy befogadott és teret adott ezeknek a beszámolóknak!"

  Zsuzsám, inkább én köszönöm azt, hogy ez a tartalmas és színvonalas sorozat bekerülhetett ebbe a blogba. Tudom, hogy mennyit és milyen lelkesen készülődtél erre az útra. Ennyi előzetes tudással bizonyára még inkább a helyén tudtad kezelni a dolgokat és értékelhetted a látottakat.
  Nem lehetett könnyű kiragadni abból a hatalmas élményanyagból ezt a hét témát, de szerintem nagyon jól összeválogattad. Külön tetszett, hogy mindegyik rész egy koreai közmondással indított, és az is, hogy menet közben utaltál néhány aktuális sorozatra, mozifilmre.
  Köszönöm szépen, hogy mindezt ilyen élményszerűen megosztottad velünk, és újfent hálás vagyok az útitársaidnak, hogy hozzájárultak a képek megjelentetéséhez.

  VálaszTörlés
 4. Kedves Rózsa, Adrienne és Biri! Örülök, ha át tudtam adni valamit az élményekből! A filmeket ismerve mindannyiunknak más lehet ez a koreai utazás. Akár csak így képekkel, leírást olvasva, akár úgy,hogy el is utazunk.A filmek közvetítik azt a világot, amit megtapasztaltam. Nem hamis illúziók, erre példa a műanyag sátrak, vagy a kis boltok világa. Hogy meddig létezhetnek a drága belvárosi telkeken, ez persze rejtély számomra is. Ahogy nyilván a való élet is keményebb, vagy összetettebb a filmeknél, de alapvetően mégis abból a világból építkeznek a forgatókönyvek írói.
  Valóban nagyon készültem erre az útra. A családom-látva a több éve tartó rajongásomat, érdeklődésemet-maximálisan támogatott és biztatott. Bár éveket kellett várnom,hogy meg is valósuljon (vagy elmaradt, vagy lemaradtam), most örülök,hogy így alakult. Ha megnézitek a modern épületek elkészültének évszámát, akkor egyértelmű, hogy 1-2 évvel ezelőtt még csak az építés folyamatát láttam volna. De,ha a Kvanghamun térre, vagy a patak partjának mozaikképeire gondolok, ezek sem régóta láthatóak teljes pompájukban. Persze, biztos sok újdonságot talál majd az is, aki ezután utazik!
  Mindenkinek szívesen! Köszönöm az érdeklődést!

  VálaszTörlés
 5. Kedves Mikaz! Köszönöm szépen, hogy elvittél magaddal Koreába .Bár csak így képeket, leírást olvasva utaztam, de így is nagy élményvolt. Hozzá jutottam olyan ismeretekhez, amit nélküled nem szereztem volna meg. Egyetértek Birivel, hogy nem lehetett könnyű kiragadni abból a hatalmas élményanyagból ezeket a témákat, de szerintem nagyon jól sikerólt összeválogatnod.Köszönöm Birinek is , hogy helyet adott a beszámolóidnak és így kicsit részese lehettem az élményeidnek is.

  VálaszTörlés
 6. Kedves Mikaz!
  Nagy élményt nyújtott a koreai utazásodról a beszámoló a jól válogatott képekkel együtt.
  Mintha ott lettem volna, hihetetlen, hogy ennyi idő alatt ennyi ismeretet gyűjtöttél össze és
  mindezt remek stílusban, az érdeklődést végig fenntartva kíváló szerkesztéssel oldottad meg.
  Írói vénát véltem felfedezni.
  Korea iránti érdeklődést csak fokozta, jól kiegészítette a filmekből szerzett ismereteket, és egyre jobban
  tett kiváncsivá, hogy ki ez a "Mikaz" (természetesen ez csak költői kérdés lenne), aki ilyen remek összefoglalóval lepett meg minket.
  Köszönöm szépen!

  VálaszTörlés
 7. Bocsánat, szildor írta

  VálaszTörlés
 8. Kedves Mikaz!Minden előttem szólóval maximálisan egyetértek.Nekem csak annyi jutott,hogy KÖSZÖNÖM SZÉPEN az élményeket.ÉS ,igaza van Szidornak,tényleg írói vénád van.Érdemes lenne kamatoztatni.Szerintem egy utaztatós útikönyv."Az én XY országom" Jelen esetben javaslom, vedd fel a kapcsolatot az utazási irodával/koreai/ és kérdezd meg nem volna-e kedve a virtuális prospektusukban Téged szerepeltetni!Komolyan "mondom".Különben mégegyszer HAJRÁ!!!! Paggy

  VálaszTörlés
 9. Köszönöm a kedves, elismerő szavakat! Szildor, magamról csak annyit: egyszerű vidéki középiskolai töritanár vagyok. Mindig zavart az a fajta szemlélet,amely csak Európa szempontjából látja a világtörténelmet. Ilyen értelemben Korea újdonság, a filmek egy távoli világ kultúrájára nyitották rá a szemem. S minél többet olvasok róluk, most a múzeumok tárgyai, a sillai királysírok leletei is arról győznek meg, hogy a távoli múltban, a lovas nomád életforma idején lehettek közös gyökereink.
  Györgyi, a blogra felhívom az irodában dolgozók figyelmét. Talán egy következő út szervezésekor kamatoztatják azokat a látnivalókat, amelyekről itt írtam, de nem volt a programban. Köszönöm az ötletet! Legalább azok láthassák, akik ezután mennek!

  VálaszTörlés
 10. Kedves Mikaz!
  Szomorúsággal tölt el, hogy véget ért kalandozásod DK-ban, s ezzel az én virtuális utazásom is azon a gyönyörűséges egzotikus tájon. Az egzotikus szót aláhúzom többször is, mert igaz. Nekem sikerült párszor járnom a világ ama tájékán is (DK eddig kimaradt), s mindig rádöbbentem, hogy na ez az!, ez az az érzés, ami a nyugati világban soha nem fogott még el. Meglátni, rácsodálkozni a különleges, csak Távol-Keletre jellemző stílusban megépített többszáz éves épületeikre, kapuikra, templomaikra. A puszani gyorsétteremben készült fotód kapcsán azonnal érezni véltem a fűszereik illatát.Szerintem sok olyan fajta is van, ami még a "selyem úton" sem jutott el Európába soha. S még valami nagyon más Távol Keleten. Az emberek. Kinézetük, ruházatuk, étkezési kultúrájuk, hagyományaik tisztelete - melyeket bőséggel sikerült bemutatnod nekünk az élménybeszámolód során - engem teljesen lenyűgöz. A rekord gyorsasággal épített új létesítményeik - így a fotóidon keresztül is - ámulatba ejtenek. Az úszó virágsziget mekkora tervezői ötlet! Na, és a ledes virágmező! Meg a rizspapír szobrok! Hajjj, de jó lenne látni a valóságban is!
  Most már alig bírok magammal, olyan kíváncsi vagyok. Ezért csak suttogva kérdezem kedves Mikaz, a lányok tényleg olyan alacsonyak és vékonyak a fiúk meg magasak és jóképűek, mint a filmekben?
  Szöul tényleg sok zöldfelülettel rendelkezik?
  Aztán még azt is szeretném megkérdezni, hogy láttatok-e szegénységet, szegény negyedet, van-e egyáltalán?
  Továbbá, hallottátok-e, hogy milyen az infláció? (Arrafelé voltam olyan országban, ahol az infláció mértéke nulla, ami azt jelenti például, hogy a nyugdij 30 évvel ezelőtt is ugyanannyit ért, mint most.) ...és...és...és mi a helyzet a munkanélküliséggel, mit tapasztaltatok?
  Természetesen minderre megtalálnám a válaszokat az interneten, ami azért mégiscsak más, mintha "élőben" tapasztalja meg az ember, ezért voltak ezek a jelenkort érintő kérdéseim.
  Abban biztos vagyok, hogy felejthetetlen lesz ez az utazás Számodra. Szívből kívánok még néhányat.
  Nagyon szépen köszönöm tartalmas élménybeszámolódat és a szép képeket, melyeket utastársaidnak is köszönöm.

  Kedves Biri66!
  Köszönöm a lehetőséget, hogy itt végig kísérhettem Mikazt felejthetetlen utazásán.

  VálaszTörlés
 11. Kedves Octopus! Köszönöm ezeket az érdekes kérdéseket! Bizony teljesen nem vagyok képben, de leírom a tapasztalataimat. A fiatal fiúk között sok magas van. A száznyolcvan centis nem ritka, sőt magasabb is van. A középkorú férfiaknál is előfordul, de nem annyira jellemző. Az idősebbek alacsonyabbnak tűntek. A lányok sem túl kicsik. Arányosak, de nem járnak tűsarkúban, inkább a sportcipő volt jellemző.Azért összességében alacsonyabbnak tűnt a népesség a nálunk megszokotthoz képest. De amikor kínai csoporttal találkoztunk, ők hozzájuk képest is picik voltak. Jellemző a kettős szemhéj, de nem volt jellemző az utca emberére a plasztikázott arc. Átlagosak, vannak bájosak, és vannak csúnyábbak. A gyerekek gyönyörűek, s nagyon szépen nevelik őket. Egy dolog viszont tény: nincsenek elhízva. Az öreg emberek is rugalmasak, nagyon ritkán láttam idős embert bottal. Sportoló öreget annál többet, a parkokban rendszeresen vannak mozgáshoz sporteszközök. Általában elmondható, hogy jól öltözködnek. Nem láttam szegénységre utaló jellemzőket, nyilván nem is akartak ilyet mutatni. Nem tudom,milyen az infláció. Nagyon dübörög a gazdaság, miért lenne. A munkanélküliség sem lehet jellemző. A városban napközben nincsenek lézengő emberek, a többség teszi a dolgát.Este viszont minden étterem tele van. Egyetlen koldust láttam a a katedrális melletti tér lépcsőjénél. Ő sem volt tolakodó. Se hajléktalan, se kéregető ember nem volt egyébként sehol. De ha a család szerepére gondolok, talán nem is lökik ki a tehetetlen embereket. Fegyelmet és rendet tapasztaltam a közlekedésben is. Autópályán 100 km/h a legmagasabb megengedett sebesség. Ki tartaná be ezt nálunk? Egyébként az is feltűnő, hogy értékek vannak őrizetlenül. Nincs rongálás. Képzeld el nálunk,meddig szólna a zene egy köztéren elérhető magasságban lévő hangszóróból! Igaz a filmekből kiderül,hogy a városok nagy része be van kamerázva, de szerintem nem ez az oka, hogy nem teszik tönkre a sportszereket, nem tűnik el a technikai apparátus, stb.
  Nem hiszem,hogy minden keleti országban ilyen lehet a helyzet. Úgy gondolom,hogy ez egy szemlélet, és talán a háborús helyzet is indokolja. De Te nyilván több tapasztalattal bírsz, s jobban átlátod ezeket a dolgokat, ha már jártál keleti országokban.

  VálaszTörlés
 12. Kedves Mikaz!
  Sokat segítettél válaszaiddal kíváncsi kérdéseimre. Így már vannak "életszerűbb" összehasonlítási pontok D-K és más T-K-i országok között számomra. Bevallom - a lelkem mélyén ezeket a válaszokat vártam - mind a szegénységgel, mind a tisztasággal, mind az egészséges életmóddal kapcsolatban. Elvégre, egy igencsak fejlett gazdaságról van szó, az ázsiai Kis-Tigresek egyikéről.
  Köszönöm szépen válaszaidat, köszönöm szépen élménybeszámolódat.

  VálaszTörlés
 13. Kedves mikaz!
  Mivel már az előttem lévők mindent leírtak, amit csak akartam, ezért csak köszönetet mondok ezekért az érdekes beszámolókért! :)

  VálaszTörlés
 14. Kedves Mikaz !
  Én is végig követtem az útleírásaidat - a többiek véleményéhez csatlakozva azt tudom mondani: élvezetes volt. Igaza van Palló Gyöngyinek, igényes munka - útikönyvnek is kiváló lenne.
  Amit Optocusnak válaszoltál - ahogy te ezt az országot láttad - ha ez tényleg így van, akkor ez egy Csodaország. No nem a magas fiúk és a karcsú lányok miatt - hanem a rend, a fegyelem, a dübörgő gazdaság és az emberek hozzáállása miatt - ami nálunk sajnos hiánycikk.
  Ismételten köszönöm munkádat és Biri pozitív hozzáállását.

  VálaszTörlés
 15. Kedves Gali és Hayako! Köszönöm,hogy velem tartottatok! Hogy csodaország-e, nem tudom? Csak pár nap volt, s biztos,hogy én nagyon elfogult vagyok. Nagyon örülnék, ha mi is így viszonyulnánk a kultúránkhoz,a történelmünkhöz, ha ilyen szépen nevelnék a fiatal családok és az iskolák a gyerekeket. Ha nagyobb jólét lenne, s jobb egészségi állapotban lehetnénk mi is. Ezt láttam, de tudom,hogy nem láthattam a dolgok mögé. A vidéki emberek életéről semmit sem tudhattunk meg. Egy érdekességet még leírok, de erről sincs sok információm, csak amit láttam. A tavaly április 16-án bekövetkezett kompkatasztrófa áldozatainak képeit kirakták a főtéren. Sátrakban a lelkek tábláival oltárt helyeztek el. Aláírásokat gyűjtöttek. Csendes demonstráció volt, egész héten ott voltak, a buddhista felvonulás idején is. Az admirális szobra előtti részt teljesen elfoglalták. Ha jól értelmeztem a feliratokat, az ügy kivizsgálását, a bűnösök elmarasztalását várják. Lehet,hogy az évforduló óta ott ültek, lehet,hogy már a baleset óta. Erről nekünk senki sem beszélt. Sőt a főtérre sosem vitt el bennünket a koreai idegenvezető, csak busszal mentünk el mellette, s úgy beszélt a szobrokról. Ezt azért mesélem el, mert nyelvi ismeretek nélkül nem lehet egy népet és egy államszervezetet kiismerni. De szerintem az is beszédes, hogy nem verték szét a demonstrációt, nem zaklatta őket senki, csak éppen nem reklámozták, hogy náluk ilyen is van.
  Egyébként Lengyel Miklós Dél-Koreáról írt könyvében is ezt a csodaországot vélem felfedezni. Ő tíz évig élt és dolgozott közöttük. Volt ideje megismerni, kiismerni őket. Egy egész fejezetet szentel a "Csoda titká"-nak megfejtésére. Röviden összefoglalva a gondolatai: Négy fő dolgot emelt ki: 1. a tudás, a tanulás és a szorgalom tisztelete 2. a koreai vezetők elkötelezettsége, távlatos gondolkodása, következetessége, ahogy meg is valósítják a terveiket 3. a koreai emberek hihetetlen szorgalma, munkabírása, a munka iránti alázata, nem ijednek meg a kihívásoktól, 4.a nagy nemzeti célokért megvalósuló nemzeti összefogás. Nem a hibát keresik a vezetőben, hanem a feladat tökéletes megvalósítására koncentrálnak.
  Lehet, hogy valóban csodaország! Egy biztos, nagyon-nagyon lehet őket tisztelni és szeretni!

  VálaszTörlés
 16. Már éppen szomorkodtam, hogy véget ért a koreai élménybeszámoló, amikor kiderült, hogy milyen jó ötlet volt Octopus részéről, hogy kérdéseket tett fel, hiszen így tovább mesélhet nekünk Mikaz.
  Nosza, biztatom az érdeklődőket, kérdezzenek bátran!
  Zsuzsám, én arra lennék kíváncsi, hogy volt-e az út során olyasmi, amin úgy igazán meglepődtél, mert másra számítottál, illetve találkoztál-e egyáltalán olyasmivel, ami nem tetszett, csalódást keltő volt.

  VálaszTörlés
 17. Hát Biri, ezen el kellett gondolkodnom! De két eset felmerült bennem. Az első rögtön a repülőtéren. Az útlevél ellenőrzésekor ujjlenyomatot vettek, és lefotóztak. Ez elég meglepő és kellemetlen,de érthető, ha Észak-Koreára gondolunk. Egyébként kifelé is készítettek fotót. Talán,hogy biztosan én megyek el az útlevelemmel? A másik a puszani piacon volt. Egy árustól megkérdeztem, mennyiért adja a sárgadinnyét. Nem súlyra adta, hanem egy kosárka volt a mértékegység, 2 kg férhetett bele. Ezek azok a kicsi csíkos sárgadinnyék, amit gyakran látni filmekben is. Korábban már láttam, hogy nála is 5000 Won egy ilyen kosárral. De nekem rögtön rávágta, hogy 10 ezer Won. Úgy éreztem,hogy a külföldiként akar lehúzni. Ez itt Európában mindennapos. Tudom,hogy Velencében az árakkal van egy tábla külön a helyieknek és külön a külföldieknek. De Puszanban meglepett ez a nyerészkedően élelmes magatartás.Csak egy-két db dinnyét szerettem volna venni, Később sikerült is, de nem ettől az árustól. Egyébként sárgadinnye íze volt.

  VálaszTörlés
 18. Kedves Mindenki!
  A Mikaz által említett lehúzós piaci árusról beugrott a Hundred Year Inheritance (sajnos kzsoka abbahagyta a sorozat közepén a fordítást) énekes-zongoristája, aki minden mozdulatának megkérte az árát. Ha, ajándékozott is valamit, az árát annak is behajtotta. Nekem jobban bejön, ha kitáblázzák a belföldieknek és a külföldieknek fizetendő árakat (más kérdés, hogy nem tetszik az ilyen fajta megkülönböztetés), de a túrista legalább tudja magát mihez tartani. Sajnos kis hazánkban ez a viselkedés jól ismert, kár, hogy jólneveltebb országokban is kezdik megismerni..:-(...

  VálaszTörlés
 19. Kedves Octopus! Gyűjtögettem Zsóka feliratait, de a filmet még nem kezdtem el. Bízom benne,hogy visszatér Zsóka is közénk!
  Sajnos nem újdonság a "lehúzós kereskedés". De itt nem volt jellemző, s épp ezért maradt meg rossz emlékként ez az árus a dinnyéivel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Mikaz!
   Ki ne hagyd a Hundred Year Inheritance sorit semmiképp. Én nem vagyok bizakodó Zsóka visszatérése miatt (remélem, jó egészségnek örvend), már Csabamama2-vel is fölvettem a kapcsolatot, Neki sincs semmi infója, mi történt. Jó lenne, ha Valaki tudna segíteni nekünk a folytatást illetően , mert hatalmas sorozat (én néha a térdemet csapkodtam, akkorákat derültem). Azok az eredeti beszólások....hmmm,...:-) Szóval ez is Korea.

   Törlés
 20. Hát, nem tudom,ki fogja befejezni.Várakozik egy külső meghajtón. De én addig nem kezdek hozzá, mert nagyon bizonytalan ez így. Zsókáért aggódom és szorítok neki, hogy visszatérjen! A leírásod alapján tényleg szeretném megnézni ezt a sorozatot!

  VálaszTörlés
 21. Drága Zsuzsám, nagyon-nagyon köszönöm az élményt, amelyet a sok szép képpel illusztrált beszámolód kapcsán átélhettem! <3<3
  Nagyon élveztem és még biztosan fogom is, mert még sokszor vissza-visszatérek majd olvasgatni.
  Lehet, hogy 1-1 kérdést majd később teszek fel neked.
  Jólesett, hogy az utazásod közben is gondoltál ránk, és írtál nekünk az esti városnéző sétátokról. :))
  Bevallom, akkor kicsit elszontyolodtam, és csak sajnálkoztam azon, hogy nem lehetek veletek.
  Örültem ám, hogy eljutottatok So Ji-sub volt-kávézójába is.
  Olvastam, hogy van Szöulban egy érdekes, extravagáns étterem is, a "WC-s étterem", Ez is kuriózum lehet a maga nemében, a fekete humorával. :lol
  Ha elképzelem, hogy még a porcelán étkészletük formatervezése is megfelel, valamelyik végtermékünket felfogó edényeknek. Ez a pihent ötlet sok pénzt hoz a konyhájukra... a sok fellelhető művészeti érték mellett, az élelmesség is jellemző a dél-koreaiakra. :D
  Nagyon sok mindent láttatok, de biztosan még sok látnivaló maradt egy legközelebbi utazásra is. :))
  Remélem, lesz még alkalmad ismételni, és talán mi is csatlakozhatunk majd hozzád!

  VálaszTörlés
 22. Drága Unni! Szívesen és sok-sok szeretettel! Míg mazsolázgattam az emlékeim között, nekem magamnak is öröm volt elmerülni a dolgokban. Ti tudjátok Birivel,hogy nem egyszerűen jött össze ez az út! Itt is köszönöm,hogy szurkoltatok, és támogattatok! Megfogadtam Paggy tanácsát, és felhívtam az utazási iroda figyelmét erre a beszámolóra. Örömmel vették, s remélhetőleg az ötleteket beépítik a további utakba. Akik utánunk mennek, azoknak már nem kell éveket várni, hogy összejöjjön egy csoport, s még több helyszínt néznek meg közösen.
  Az általad említett étteremről nem is hallottam még. De biztos,hogy a jéghegy csúcsánál is kevesebb,amit láthattam Koreából. Talán a filmek által közvetített kultúra, az innen-onnan előzetesen begyűjtött ismeretek miatt lehetett teljes élmény ez a pár nap is. Kedves,hogy említed egy újabb út lehetőségét, de ez most egy olyan álom, amit megint meg kell még valósítani. Most nem az az időszak van,amikor kis családomban az én álmom lenne a legfontosabb. Különben is nagyon hálás vagyok nekik, hogy lehetővé tették ezt az utazást! Továbbra is szívom magamba az újabb ismereteket, s elfogult szeretettel gondolok a koreai emberekre! Köszönöm, hogy elolvastad a beszámolóimat, s kívánom,hogy legyen részed hasonló élményekben!

  VálaszTörlés
 23. Bemásolom ide azt a linket, amit Mikaz tegnap rakott a csevegőbe, hogy könnyebben visszakereshető legyen.
  Íme, egy nagyon élvezetes összeállítás Dél-Koreáról 44 percben (OzoneNetwork, szerkesztő-műsorvezető: Bárány Róbert):
  http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/ozoneutazas-del-korea-LTrwryhumR0ybLBg

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen neked Biri és Mikaznak ezt a szépséges film-linket Dél-Koreáról, éppen most néztem meg, a csevegőben vettem észre.

   Törlés