2015. augusztus 5., szerda

Koreában jártam 3. Cheonggyecheon: Patak és toronyházak

Fogadjátok szeretettel Mikaz koreai élménybeszámolójának harmadik részét! 


3. Cheonggyecheon: Patak és toronyházak

„Régi dolgokból tanulhatsz új dolgokat.”  
(koreai közmondás)

Szöul belvárosában, a történelmi emlékhelyek közelében volt a szállodánk. Délutáni, esti sétáink tanulságos felfedezésekkel szolgáltak. A tájékozódásban biztos pont volt a jellegzetes Jongno torony. Mi csak háromlábúként emlegettük a Samsung 1999-ben épült 33 emeletes irodaházát.  A modern, lüktető város szívében kellemes közösségi terekre bukkantunk. Beékelődnek a forgalmas utcák, a hatalmas toronyházak rengetegébe. Nyugalom, lazítás és történelem. Hát ez az az ötlet, amit nagyon jó lenne ellesni és alkalmazni kis hazánkban is. Az emberek a legmodernebb eszközök közvetítésével, szórakoztatva, öntudatlanul is találkoznak a történelmi múlt emlékeivel.
Három kedves helyszín, ahová többször is visszatértünk: 

Cheonggyecheon (Cshanggjé) patak:
Szöul központjából, Yi Sun-shin admirális szobrától indul, s szinte teljes hosszában átszeli a belvárost. Közel 8 km hosszú közösségi rekreációs tér, a szöuliak egyik legkedveltebb pihenőhelye. A patakmeder története szimbolizálja a mai főváros kialakulásának hosszú útját is. A patak a XX. század elején még a város határát képezte. 

A XX. század elején (wikipédia fotó)

A koreai háború után a város lakossága rohamosan nőtt.  A patak egyre inkább szemétlerakó és szennyvízelvezető szerepet töltött be. A hatvanas években, Park Chung-hee elnök idején betonlapokkal borították és 16 méter széles autóutat húztak fel rá. Körülötte kialakult egy modern kereskedelmi és ipari negyed. 2003-ban Szöul 10. polgármestere, Lee Myung-bak új városfejlesztési tervet vezetett be. A cél, hogy Szöul olyan élhető, környezetbarát metropolisz legyen, ahol a történelem és a kultúra szervesen illeszkedik a modern környezetbe. Ebben fontos szerepet kapott a patak feltárása, természetes pihenőhellyé alakítása.

A felújítás kezdete, 2005. (wikipédia fotó)

Jongno torony - „a háromlábú”

Az egyik átívelő híd

A patak lépőköveken is átjárható

Toronyházak között

A patak partján sétálva lettünk figyelmesek egy mozaikkép sorozatra. A képek alatt a földön elhelyezett táblákon angol és koreai nyelvű ismertető: A Nagy Jeongjo király (1776-1800) látogatási menete Hwaseongba 1795-ben. (Yi San című sorozat.) A támfalra szerelt hangszórókból középkori udvari zene szól, mintegy ráhangolva az időutazásra. 
Miután hazajöttünk, felkutattam az udvari festmény történetét. A képsor eredetije 1795-ben készült a király megrendelésére. 64 láb hosszú tekercs, amely 62 lapon mutatja be a felvonulást. 779 lovat és 1779 embert ábrázol. 
Másolata látható: „Jeongjo daewang Hwaseong neunghaeng banchado” - Hopp Ferenc Múzeumi könyvtár, 2005-ös kiadás. „1795-ben Jeongjo király meglátogatja az apja sírját (Sado koronaherceg). Rendszeresen ellátogat a sírhoz, de 1795 különleges év volt, mert ekkor volt az édesanyja 60. születésnapja. Jeongjo a szokásos 3 napos látogatás helyett úgy döntött, hogy kiterjeszti ezt nyolc napra, s megünnepli az édesanyja születésnapját is."

Történelmi séta

A királyi menet

Kvánghvámun tér: 
A Gyeongbokgung (Kjangbok) palota 1395-ben épült. E palota előtt húzódott a Hat miniszter útja. Ennek az útnak meghagyták a hagyományoknak megfelelő hosszát és szélességét. De 2012-re a mai Seongjo sugárút közepén elkészült a Kvánghvámun tér, ami a palota kapujáról kapta a nevét.

 A Kvánghvámun térnél

A tér és a kapu

A téren két hatalmas szobor áll. Az egyiken Yi Sun-shin admirális látható, aki 1590 körül több megsemmisítő csapást mért a hódító japán flottára (Jing Bi Rok c. sorozat). A szobor előtti kisebb talapzaton díszeleg a híres teknőshajó, amely az admirális kiemelkedő haditechnikai újítása. Kiálló lándzsákkal és ágyúkkal megerősített csatahajó.

Yi Sun-shin admirális

A teknőshajó

A másik szobor Szedzsong királyt (1418-tól 1450-ig uralkodott) ábrázolja. Korea történelmének a mi Mátyás királyunkhoz hasonlítható jelentőségű uralkodója. Az ő útmutatásai és parancsa alapján készült a mai koreai hangjelölő írás (Tree With Deep Roots c. sorozat).

Szedzsong király

A szobor mögött fedeztük fel azt a lejárót, ami a tér alatti interaktív múzeumokhoz vezetett.

A múzeum bejárata

A múzeumban Szedzsong király tetteiről, a hangul írásról, Yi Sun-shin admirálisról, a teknőshajóról kaptunk bemutatót. Illetve kedves koreai fiatalok beinvitáltak bennünket egy moziterembe, ahol egy 4D-s videófilm (kb. 8-10 percig tartott) szemléltette Yi Sun-shin legjelentősebb csatáját. Erről a csatáról szól a The Admiral (Az admirális) című film.  A múzeumban minden ingyenes volt. Családok sétáltak a tárgyak között. Az érdeklődők kipróbálhatták a királyi trónt. Anyukák asztaloknál puzzle elemekkel tanították a kicsiket a hangul betűkre. A teknőshajó makettjében a gyerekek ismerkedhettek a felszerelési tárgyakkal. S bárki beülhetett a moziba. Sehol nem láttunk őröket, de mindenütt fegyelem, elmélyült figyelem és tisztaság volt jellemző. Semmit sem bántanak, és nem rongálnak. Itt világosan érezhető a koreai emberekre jellemző felfogás: „uri” – a mienk.

Szedzsong portréja

A trónon ma

Yi Sun-shin legóból

A hajó makettje

Életkép a hajón

Gyerekek a hajón

Bukchon (északi falu):
A palotához közel található ez a városrész. A Csoszon-dinasztia idején itt éltek a királyhoz kötődő legbefolyásosabb, leggazdagabb emberek. Ma hagyományos koreai stílusban épült, de felújított, modernizált lakóházak negyede. Kellemes a séta ezekben a szűk kis utcákban. Műhelyek, gazdag rezidenciák, boltok, kávézók. A hangulatot fokozza, hogy a városrész alatti üzletekben korabeli ruhák vásárolhatók, kölcsönözhetők. Találkozhatunk korhű ruhába öltözött kínai turistákkal, s gyakran zárják le az utcácskák valamelyikét filmforgatás miatt. A filmekben látható hagyományos stílusú lakások jeleneteit általában itteni házakban forgatják.

A városrész felé
 

Hanbok varroda

Utcarészlet

A régi és az új találkozásánál

Fogorvosi rendelő
 

Szemtelen turisták elleni védelem

Csendesebben!

Hangulatos bejárat 

15 megjegyzés:

 1. Nagyon érdekes ez is, köszönöm

  VálaszTörlés
 2. Kedves Mikaz!
  Ez a beszámolód is remekül sikerült, köszönöm szépen.Gyönyörűek a képek, olvasmányos a szöveg. A segítségeddel valóban olyan érzése van az embernek, mintha maga is ott járna.
  Milyen jó, hogy utánanéztél annak a bizonyos festménynek, és ezáltal felhívtad a figyelmünket a Hopp Ferenc Múzeumra is! Olyan régen jártam ott (még jóval a Korea-mániám előtt), hogy nem ártana ismét ellátogatni oda.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Mikaz, köszönöm szépen ezt a beszámolót is. Nagyon tetszett.

  Birikém, szóval ezt a koreai imádatot nevezzük mániának. Nincs messze a lányom általi megállapítástól. /nem tudom mit néznék, ha nem estem volna ebbe a mániába/.

  VálaszTörlés
 4. Kedves Mikaz!Köszönöm szépen az élvezetes beszámolót.Szívesen elmennék én is,csak az enyhe klasztrofóbiám miatt nem tudok repülni.De milyen jó,hogy a te szemeddel "láthatom"!.Üdv:Paggy

  VálaszTörlés
 5. Szívesen Mindenkinek! Ahogy írom, gondolatban visszarepítenek az emlékek. Biztos,hogy én is mániás vagyok, de azt sem bánom, ha gyógyíthatatlan! Mert különben mit is néznénk esténként, ugye kedves Ildikó?
  Györgyi, örülök, ha kicsit átadhatom az élményeket Neked is! A repülés valóban a legnehezebb része a történetnek. A Te problémáddal talán nem is kivitelezhető. Eddig én sem repültem, csak Szigliget felett negyed órát. Ehhez képest ez nagy kaland volt: 11 óra, és még az időeltolódás is.
  Biri, a Hopp Ferenc Múzeum valóban kellemes időtöltés! Azt külön csodának tartom, hogy az említett kiadvány megvan ebben a könyvtárban.

  VálaszTörlés
 6. Kedves mikaz!
  Nagyon tetszett a mostani beszámolód is! Főképp az, hogy mennyire részletesen és történelemhűen osztod meg velünk a dolgokat Dél- Koreáról. Nagyon tetszett a Kvánghvámun tér is: nemrég láttam az Admirális című filmet, úgyhogy kellemes emlékeket elevenített fel bennem. A képek, amiket készítettél szintén csodálatosak. :)
  Köszönöm neked és Birinek, hogy megosztjátok velünk és várom a következő részt! :)

  VálaszTörlés
 7. Kedves biri66!
  Köszönöm szépen, hogy felhívtad a figyelmemet mikaz utazására. Nagy élmény volt :-). Azt hiszem újra elolvasom <3
  további szép napot
  mamika

  VálaszTörlés
 8. Kedves Mikaz!
  Nagyon jó érzés olvasni az élménybeszámolód, köszönöm,hogy megosztod velünk! Az embernek egy kicsit olyan érzése van mintha ő is ott járna Szöul utcáin, a filmekből már számunkra ismerős helyek bukkannak fel a szemünk előtt, amely melegséggel tölt el bennünket.
  Nekem is nagy álmom eljutni ebbe a csodálatos országba de egyenlőre, még csak álom marad, de igyekszem én is megfogadni a beszámolód elején olvasott koreai közmondást.

  Üdvözlettel: Holden

  VálaszTörlés
 9. Kedves Hayako, Mamika, Holden és Usborne! Köszönöm,hogy ellátogattatok ide! Örülök, ha sikerült felidézni a filmekből megismert világot! Holden, kívánom,hogy sikerüljön az utazást megvalósítanod! A képeket az útitársaim hozzájárulásával az ő és a saját fotóimból válogattam. Mindenkinek szívesen!

  VálaszTörlés
 10. Kedves Mikaz !
  Csatlakozom a többiekhez - én is köszönöm a harmadik részt a beszámolódból. Történelem-tanárhoz méltó részletes, élvezetes leírás, szép fényképekkel.
  Egy kicsit én is a mániások közé tartozom - és szívesen látnám élőben mindazokat, amiről írsz - vagyis a mai Koreát és a múzeumokban őrzött történelmi emlékeit. Ám ez több okból nem lehetséges - a legnyomósabb indok, hogy sohasem ültem és sohasem fogok repülőre ülni. Életem során sikerült nekem is egy-két fóbiát összegyűjtenem.
  Kedves Biri !
  Neked is köszönöm, hogy lehetővé tetted Mikaznak ezt az élménybeszámolót !

  VálaszTörlés
 11. Kedves Madaras! Köszönöm az elismerő sorokat! Szerintem ez a mánia nem betegség.Szép az, ha valaki igyekszik megismerni egy másik nép kultúráját. Az,hogy ezen az úton a hallyu miatt indult el a többségünk, csak ismét egy bizonyíték a koreaiak találékonyságára. A történelmi filmek nevelik az otthoni közönséget, de a nagyvilágba is elviszik az ország hírét. Ezt az ötletet át lehetne venni! Milyen szép, színes sorozatok születhetnének a mi történelmünkből is.

  VálaszTörlés
 12. Kedves Mikaz!
  Nagyon szépen köszönöm élmény beszámolód ezen részét is. Nagyon élveztem a történelmi betekintéseidet és a szép képeket. Ezek után biztosan megnézem Az Admirális c. filmet is.
  " Milyen szép, színes sorozatok születhetnének a mi történelmünkből is."-írtad. Ezzel kapcsolatban voltak kezdeményezések már országunkban is, lásd "Honfoglalás" c. filmet Franco Nero főszereplésével. Mert Magyarországon a történelmünk legfontosabb eseményét feldolgozó film főszerepére nem találtak megfelelő magyar főszereplőt! SE! Így aztán abba is maradt történelmünk filmbeli megörökítése. (S mi marad nekünk magyar film gyanánt? Argó!! Bocsánat az Argó kedvelőitől, nem megbántásnak szántam.)
  Kedves Biri66!
  köszönöm, hogy ezt a részt is gyorsan közzé tetted.

  VálaszTörlés
 13. Kedves Octopus! Azt gondolom, ha sikerül egy nemzet önbecsülését felemelni, akkor az ország szárnyakat kaphat minden területen.Erről szól a koreai példa. Köszönöm, hogy velem tartasz!

  VálaszTörlés
 14. Birim, nagy ötlet volt Zsuzsánk élménybeszámolóinak is helyet adni a blogodban. Még színesebbé vált ezáltal.:))

  A rajongásunk a koreai filmművészeti alkotásokon túl, érintik a kultúrájuknak, történelmüknek is a megismerését.
  Megint egy lépéssel közelebb kerültünk hozzájuk.
  Én is csak vágyakozva nézegetem a képeket, és nagy élvezettel olvasom a hozzájuk fűzött élményeket, kiegészítéseket.

  Ezt a 3. részt véletlenül vettem csak észre, hogy már felkerült, mert rossz helyen kerestem.

  Nagyon köszönöm Zsuzsám ezt a részét is a beszámolódnak.:))

  VálaszTörlés