2015. augusztus 17., hétfő

Koreában jártam 5. Vallások együttélése, Buddha születésnapja – lámpás felvonulás

Fogadjátok szeretettel Mikaz koreai élménybeszámolójának ötödik részét! 


5. Vallások együttélése, Buddha születésnapja – lámpás felvonulás

„A szerzetesnek sincs útja egyenest a Paradicsomba."  
(koreai közmondás)

Az utazás előtt fedeztem fel Lengyel Miklós: Dél-Korea, Ázsia rejtett gyöngyszeme című könyvet (Libri kiadó 2014.) Idézet a könyvből: „…amennyire sokszínű és változatos Korea történelme, olyannyira színes és tartalmas a koreaiakat jellemző eszmevilág. És ami szintén koreai különlegesség, a különböző eszmék békés szimbiózisban férnek meg egymás mellett."

Az ősi sámánhit:
A legősibb hiedelemvilág nyomai még ma is fellelhetőek a temetkezési szokásokban, az áldozatok bemutatásában, a még működő jósdákban. Az utak mellett mi is többfelé láttunk fűvel borított félgömb alakú sírokat. Ezek a kis földhalmok az univerzumot szimbolizálják.

Családi sírhely az autópálya mellett

Buddhizmus:
A három királyság idején (i. e. 37 - i. sz. 668) Kínából érkezett a buddhizmus mahájána változata. A szanszkrit szó jelentése nagyszekér, vagyis a nirvánát bárki elérheti, aki meditáció révén hűen követi a buddhista tanokat és előírásokat. Az Egyesült Silla Királyság idején (i. sz. 668 - 935) erősödött államvallássá. Úgy virágzott fel ez a kultúra, hogy mellette létezhettek a sámánhit ősi elemei is. Májusban van a legnagyobb buddhista ünnep, Buddha születésnapja. Ilyentájt feldíszítik, színes lampionokkal kivilágítják a kolostorokat. A lampionok meggyújtása a világ sötét felén való felülemelkedést jelképezi. Számos kolostor közül Kjongdzsu közelében, a királyság legjelentősebb buddhista emlékeit látogattuk meg. (Queen Seondeok (A Silla királyság ékköve) című sorozat)

Szakkuram-grotta: A 8. században épült ez a barlangszentély az 565 m magas Tohan-hegyen. A szentély közepén ülő Buddha a Keleti-tengerre néz. A szoborcsoport 1995 óta az UNESCO világörökség része, ezért itt nem lehetett fotózni. Képeslapot vásároltam a szoborról.

A barlangszentély bejárata előtt

Buddha kőből faragott szobra (képeslap)

Kilátás a Keleti-tenger felé

Pulguksa - templom: 
A templom nevének jelentése: Buddha Országának Temploma. 751-től építették 25 éven keresztül. A templom bejáratával szemben 33 lépcsőfok szimbolizálja az emberi lélek útját Buddha világához. Ezen az úton nem juthattunk be a kolostorba, turisták elől elzárt terület. Érdekes, hogy mindenütt magas lépcsőfokok voltak. Idegenvezetőnk elmondása szerint azért, hogy senki se fordítson hátat Buddhának, miközben lemegy a lépcsőkön.

A megvilágosodás stációi

Az udvaron látható Tábotháp sztupa a vallás sokrétűségét jelképezi. A négyszögletes formák a tanulás gyötrelmeit, a kör alakú gránitlapok a megvilágosodást. 

A tanok szellemiségét jelképező pagoda

A szentélyben trónoló Buddha

A kolostor fő épülete a 33 lépcsővel

Szöuli karnevál: 
Su, a koreai idegenvezetőnk nagy meglepetéssel kedveskedett nekünk. Szombaton délután részt vehettünk a szöuli lótuszlampion fesztiválon. Különböző rendekhez tartozó buddhista kolostorok szerzetesei, szimpatizánsok, néptáncosok, népzenészek színes kavalkádja ez. Körülbelül három óráig tartó felvonulás, mely végül a Seongjo sugárúton, a Kvánghvámun térnél és a Cshanggjé pataknál ér véget. A Jogyesa buddhista templomban gyülekeztünk, kaptunk egyen pólót és lampiont. Kimbappal és vízzel kínáltak a szervezők. Nagyon fegyelmezett, jól szervezett menet volt. Ugyanakkor látványos és vidám karneváli hangulat. Résztvevőként felejthetetlen, életre szóló élmény azonosulni a koreai emberek örömével.

Gyülekezés a Jogyesa templomnál

Zenészek nyitják a sort

Hölgyek hanbokban

Szerzetes nők

Gyerekek

Egy a sok szép díszes kocsi közül

A mi csoportunk is beállt a sorba

Visszatértünk a Jogyesa templomhoz

Leadtuk a leltári számmal ellátott ledes lampionunkat. A póló szép emlékként a miénk maradt. Majd csatlakoztunk a Kvánghvámun téren ünneplő tömeghez. Üdvözölt bennünket Pak Kunhje elnökasszony. S egy buddhista vallási vezető irányításával megkezdődött a szertartás Buddha születésnapja tiszteletére. Hívők tömege ülve imádkozott a Seongjo sugárúton. A díszes kocsikon lévő kivilágított szobrokat behúzták a főtérre.

Dísztribün a főtéren

Hívők ezrei a sugárúton

Egy kivilágított rizspapír szobor a téren

Másnap már nyoma sem volt, hogy itt ilyen hatalmas tömeg gyűlt össze. Minden újra tiszta és rendezett volt.
A térről elsétáltunk a Cshanggjé patakhoz. Korábban már rácsodálkoztunk a patakon lévő papírszobrokra. Nem értettük, miért vannak ott, s mikor lesznek kivilágítva. Most a szavunk is elállt a gyönyörűségtől. A lampionokkal együtt pazar látványt nyújtottak a patak felett. Megvilágosodtunk!

A Cshanggjé patak

A nap végén a pataknál

Konfuciánus tanok:
Taejo király (1392-1398) a Csoszon-korszak első királya, úgy erősítette meg tekintélyét és hatalmát, hogy háttérbe szorította a buddhizmust, s helyette a konfucianizmust vezette be. Ez nem vallás, hanem az egész társadalom életét meghatározó értékrend, filozófiai rendszer. Kínában alakult ki időszámításunk előtt a 6. században. Koreában a mai napig meghatározó, s a filmekből is jól ismert eleme az ősök és az idősebbek iránti feltétlen tisztelet. A tanulás és a tudás értékelése ma is hihetetlen energiák mozgósítására ösztönzi a társadalmat. (Sungkyunkwan Scandal című filmsorozat)

Csongmjo-szentély: konfuciánus szentély, melyet az ősök tiszteletére  1394-ben hozott létre Taejo király. Két király kivételével valamennyi csoszoni uralkodó és hitvese itt lelt végső nyugalmat. De nem a testük, hanem a lelkük. Minden király a halála előtt sztélét írt, amelyen összegezte a legjelentősebb cselekedeteit. Az utókor ez alapján adott nevet a királynak. (Pl. Yi San a halála után Jeongjo lett.) Ez a fatábla őrzi a királyok lelki energiáját, amely hitük szerint megsegíti az utódokat. A királyok földi maradványa a főváros környéki királyi sírhelyeken nyugszik, de ide sajnos nem látogattunk el.  Az ősök szelleme előtti tisztelgés rítusát 1462 óta változatlan formában tartják meg a szentélyben, jellegzetes zenével és tánccal kísérve. 1995-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

A nyugalom szigete a lüktető város közepén

A szertartás, amit évente egyszer ma is bemutatnak

Korea leghosszabb tradicionális építménye

Kereszténység:
Vay Péter, magyar misszionárius a 19. század végén és a 20. század elején többször is megfordult Koreában. Hiteles útleírást készített a korról és a remetekirályság belső életéről. 
Műve: Korea: Egy misszionárius feljegyzései a századfordulóról. http://terebess.hu/keletkultinfo/vay.html

„…A kereszténység elterjedése Koreában szinte csodaszerűen hangzik. Ahhoz hasonló módon sehol nép nem ismerte meg Jézus tanait. Se idegenből jött apostolok nem találtak távoli partjaihoz, se missionáriusok nem voltak az elsők, kik mint oktatók léptek volna fel a nép között…”

Ahogy Vay Péter is utal rá, a hit elterjesztése alulról kezdődött. A 17. században egy Kínából hazatérő, ott megkeresztelkedett koreai kezdte el terjeszteni a tanításokat. Később ezt külföldről érkező misszionáriusok is segítették. Bár nem ment simán, sokáig üldözte őket a hatalom. A  konfuciánus értelmiség vetélytársnak tartotta  az új vallást. II. János Pál pápa 1984-ben szöuli látogatása idején 103 koreai mártírt avatott szentté. (Jejoongwon c. filmsorozat: H. N. Allen, amerikai protestáns lelkészorvos megalapította Szöul első nyugati típusú kórházát.)

Több millió keresztény él Koreában. Ma az összes felekezetet figyelembe véve többen vannak, mint a buddhisták. Számos helyen láttam keresztény templomot. A modern épületek rengetegében számos helyen magasodik kereszt. Bukchon Hanokban is áll szép hagyományos koreai stílusban épült templom. Parkjában a koreaiak jellegzetes arcvonásai Mária és Jézus szobrán.

Mária a gyermekkel

Myeong Dong katedrális: 1898. május 29-én szentelték fel. Gót stílusban épült, az akkori Szöul legnagyobb épülete volt. Húsz fajta, helyben égetett vörös és szürke téglából emelték. A főépület 23 m, a torony 45 m magas. Itt van a katolikus egyház központja is.

A katedrális

Gótikus templomhajó

Az oltár

Következik: 6. Az Egyesült Silla Királyság központjában
Előzmény: 4. A múlt megidézése: Királyi palota, Suwon

11 megjegyzés:

 1. Kedves Mikaz! Nagyon tetszik beszámolód. Sok mindent megismerhetek ezáltal és olyan részletességgel amitől úgy érzem ,ha ott lettem volna sem kapok több információt.Az eddigiek alapján is a beszámolóid már egy valódi koreai útikalauz volt számunkra.. Zsike

  VálaszTörlés
 2. Zsuzsám, én csak ámulok és bámulok! Az még hagyján, hogy gyönyörűek a fotók (és köszönet az útitársaidnak is, ha van közöttük olyan, amit ők készítettek), de le a kalappal előtted, ahogy mindezt tálalod. Nagyon szeretem olvasni a kísérő szövegeidet, mert érdekfeszítőek, lényegre törőek, mégis tartalmasak. Látszik, hogy gondosan összeválogatod, hogy mit és mennyit írj, utána is nézel a dolgoknak. Fantasztikus élmény lehetett a karneváli felvonuláson részt venni.
  Szerintem nagyon jó ötlet volt, hogy tematikusan gondolkodtál az összeállítás során, sokkal jobb ez így, mintha mondjuk egyesével leírtad volna a 10 nap eseményeit. Most például a Korában élő vallásokról kaphattunk egy nagyon hasznos anyagot, köszönöm szépen.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Mikaz!
  Nagy élvezettel olvastam újabb beszámolódat, s nézegettem a szépséges képeket.
  Milyen érdekes a történelem fogaskereke! Buddha, aki 6 évnyi bűnbánatban töltött idő után egy fügefa alatt "megvilágosodott", s tanai a hinduktól kiindulva a kínaiakon át, hogyan jutottak el a koreaiakhoz, s ez ma is vezető vallása Dél-Koreának -cirka 36% - a mintegy 47 millió lakosból.
  Konfucius (ezt a nevet a keresztény hittérítők latinosították erre a névre) a "Tiszteletreméltó tanító" (aki Kon csung-ni-ként látta meg a napvilágot Kr. előtt 551-ben Ceu-ce kínai városban, de a nép Kong-fu-csé névvel tisztelte meg), Ő a legnagyobb ember, akit Kina valaha adott a világnak, mint vallásalapító, tanainak Dél-Korea lakosságának mintegy 23 %-a a híve.
  Sajnos a kereszténység római katolikus formában csak néhány százalékban van jelen (talán 5 - 6 %).
  A képeket nézegetve jó volt látni, hogy a régi stílusú épületek milyen jól megférnek a modern épületcsodák között. Na és a lampionok! Meg a rizspapírszobrok!Gyönyörűségesek! Képzelem, a valóság a szép képeket is fölül múlja.
  A karneváli hangulatot jól átadták a képek. De, az igazi élmény a személyes részvétel.(Tapasztalatból mondom.) Biztosan sohasem fogod elfelejteni. :-)
  Köszönöm szépen a történelmi ihletésű beszámolódat és már most várom a következőt.

  VálaszTörlés
 4. Kedves Zsike és Octopus!
  Mikaz másnap elutazott, hogy elküldte nekem ezt az anyagot. Amikor hazaér, bizonyára fog reagálni a megjegyzéseitekre. Örülök, hogy rajtam kívül van két ember, akinek tetszik ez az összeállítás.

  VálaszTörlés
 5. Kedves Mikaz !
  Egyetértve az előttem írókkal én is nagyon szépen köszönöm Neked ezt az aprólékos, tartalmas és számtalan képpel illusztrált beszámolót. Dicséret érte.
  Nekem úgy általában egy "lényegi" eltérés jutott eszembe a nyugat európai országok és Korea vendéglátása között. Röviden:
  A koreai azt mondja:
  Gyere el kedves Vendég hozzánk, rengeteg látnivaló van nálunk - én megmutatom Neked országunk hagyományait, múltját és jelenét.Kívánom, hogy érezd jól magad - én majd igyekszem gondoskodni ennek érdekében Rólad.
  A "nyugati" pedig ezt:
  Jöhetsz hozzánk kedves vendég - ha akarsz. Rengeteg nálunk a látnivaló. Ha jól akarod magad érezni keress közülük kedvedre valót.
  ....én ezt így látom...

  VálaszTörlés
 6. Kedves Mikaz!Örömmel tölt el,hogy ilyen sokoldalú,önzetlen emberekkel "találkoztam"mint Te ,Biri ,Unni és még sokan mások.Tényleg csodálatos ez a világháló!No de vissza ide!Nagyon tetszett ez az újabb beszámoló.Mint már előzőekben írtam,szinte egy utazási iroda idegenvezetője vagy.ami külön jó volt,hogy "odabiggyesztetted" mellé a sorozatok címét,ami az adott témáról szólt.Ettől éreztem igazán részesének magam.-Jó,jó én nem lehetek ott,de mégis van közöm hozzá ,mert láttam azt a sorozatot!- Szóval élmény volt.Várom SILLÁT nagyon.Seon Deok nagy hatással volt rám és elhatároztam egyszer meglátogatom a sírját.Köszönöm szépen.Üdv:Paggy

  VálaszTörlés
 7. Mindenkinek köszönöm,hogy velem tart! Valóban élmény volt az utazás minden perce, s úgy van Gali,ahogy gondolod! Koreában másként közelítenek a turistákhoz! S nemcsak a külföldiek megnyerése számít, sőt talán az a legfontosabb,hogy saját népük megismerje a múltat. A legtöbb helyen tömegével voltak gyerekek, nyugdíjaskorú csoportok, párokban fiatalok. Kedves Octopus köszönöm a tárgyszerű kiegészítéseket! Sajnos pontos adatokat nem tudtam kideríteni éppen a kereszténység sokféle irányultsága miatt. De arányaiban hasonló adatokat hallottam én is. Sajnos az idegenvezetőink ezekre a kérdésekre nem tértek ki részletesen.S itt válaszolok kedves Zsike és Györgyi, a Ti felvetésetekre. Bizony nagyon utána kell néznem az adatoknak. A koreai idegenvezetőnk angolul beszélt, s ezt fordította a magyar. Nagyon sok tényadat elveszik a kétszeres fordításban. Itt viszont nem szeretnék butaságokat írni. De nekem is öröm még alaposabban elmélyülni a látnivalókban. Lengyel Miklós könyve nagy segítség ebben. Olvasmányos és gyönyörű fotókat tartalmaz!

  VálaszTörlés
 8. Kedves Mikaz! Nagy örömmel olvastam a sillai beszámolódat, és élvezettel nézegettem a fotókat.Nemhiába csodaszép igy is monitoron keresztűl is. Köszönet mindezért neked, és Birinek , üdvözlet nektek:Enikő

  VálaszTörlés
 9. Kedves Enikő! Örülök,hogy Te is szépnek és érdekesnek találod a helyszíneket! Köszönöm, hogy ellátogatsz ezekre az oldalakra! Zsuzsa

  VálaszTörlés
 10. Biri! Nagy orommel olvastam élmény és a torténelmi beszàmolodat. Szinte hihetetlen, hogy bekesen eltudtàk terjeszteni a keresztény vallàst. Szép utad lehetett. én most jelenleg Ischia szigetén nyaralok, itt tanulmànyozom a kulonbozo dialektusokat. Ami megdobbento, hogy sok a szoke haju, kek, valamint zold szemù ember. .èkezet sajnos nincs a klaviaturàn. ùdvozollek èva

  VálaszTörlés
 11. Szívesen, Éva de nem én jártam Dél-Koreában, hanem Mikaz. Ez az ő 7 részes élménybeszámolója, én csak helyet adtam neki a blogban.

  VálaszTörlés