2017. december 1., péntek

Thread of Lies

THREAD OF LIES ~ Hazugságok fonala
우아한 거짓말  / Wooahan Geojitmal dél-koreai dráma, 117 perc, 2014. március

Egyéb cím: Elegant Lies
Rendező: Lee Han
Forgatókönyvírók: Kim Ryeo-ryeong (regény), Lee Sook-yeon, Lee Han
Producerek: Kim Jae-joong, Noh Bong-jo, Kim Dong-woo
Operatőr: Lee Seung-hyeob
Zeneszerző: Lee Jaw-lin
Vágó: Nam Na-yeong

Szereplők:
Kim Hee-ae - Hyun-sook (Cheon-ji édesanyja)
Ko Ah-sung - Man-ji (Cheon-ji nővére)
Kim Hyang-gi - Cheon-ji
Kim Yoo-jung - Hwa-yeon (Cheon-ji barátnője)
Yoo Ah-in - Sang-bak (a szomszéd lakó)
Chun Woo-hee - Mi-ran (Man-ji barátnője)
Yoo Yeon-mi - Mi-ra (Mi-ran húga, Cheon-ji osztálytársa)
Sung Dong-il - Mi-ran és Mi-ra édesapja

A felsős Cheon-ji öngyilkos lesz. Özvegy édesanyja és gimis nővére értetlenül áll a helyzet előtt. Nemsokára azonban rájönnek, hogy iskolai zaklatás áldozata lett, és a gyanú a legjobb barátnőjére terelődik. Miközben megpróbálnak utánajárni a történteknek, kiderül, hogy a kötni szerető Cheon-ji 5 üzenetet hagyott egy-egy piros gombolyagban. Vajon felgöngyölíthető-e a hazugságok fonala? 

Érdekesség, hogy a film producerei között található az énekes-színész Kim Jae-joong, a JYJ tagja.

Díj:  
2014. 50. Baeksang Arts Awards - legjobb újonc színésznő: Kim Hyang-gi

a "legjobb" barátnők

a fura szomszéd srác szerepében Yoo Ah-in

videó (800 MB)

magyar felirat

A magyar felirat elkészültének ideje: 2017. december 1.
A feliratok.info oldalra feltöltve: 2019. június 20.

29 megjegyzés:

 1. Kedves Biri!

  Köszönöm szépen hogy megnézhetem!

  VálaszTörlés
 2. köszönöm szépen a feliratot és a letöltési lehetőséget is!

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm szépen Biri a fordítást. és a videó lehetőséget.
  Jó éjszakát.

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szívesen, kedves Gizuska, Juud és Ildikó.

  Én kifejezetten tanulságosnak és emellett izgalmasnak találtam a filmet. Remélem, hogy ti sem fogjátok megbánni, ha megnézitek.

  VálaszTörlés
 5. Kedves Biri!
  Köszönöm ezt is és a * What is the Ghost Up To? is.
  Majd jelentkezem, ha megnéztem.

  UI: írtam e-mailt.

  Üdv anoli

  VálaszTörlés
 6. Kedves Biri!
  Nagyon szépen köszönöm a film feliratát!
  További szép hétvégét és Mikulás várást kívánok!

  VálaszTörlés
 7. Köszönöm szépen a fordításokat és a Mikulást is.

  VálaszTörlés
 8. Nektek is nagyon szívesen a fordítást, kedves Anoli és Erika. A névtelen hozzászólónak is, természetesen.

  Egyesek talán meglepődnek azon, hogy advent idején pont egy ilyen témájú filmmel jelentkeztem, de aki megnézi, az egész biztosan megérti, hogy miért tettem.
  A statisztikák szerint karácsony táján sajnos megnő az öngyilkosok száma, úgyhogy ilyenkor még jobban kellene figyelnünk egymásra (a családon belül különösen). Beszélgessünk többet, bízzunk jobban egymásban, merítsünk erőt abból a szeretetből és szoros kötelékből, ami összeköt bennünket!

  Fogok egyébként még az idén egy fordítással jelentkezni, ami aktuális lesz, mert egy több évvel ezelőtti karácsony estén játszódik.

  VálaszTörlés
 9. Kedves Biri!Köszönöm a film fordítását és a videó letöltési lehetőséget.Kellemes hétvégét kívánok! Magdimama

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Magdimama!
   Örülök, hogy a te érdeklődésedet is felkeltette a film. Elküldtem neked megán a videót, hogy könnyebben letölthesd.

   Törlés
 10. Kedves Biri!
  Köszönöm a legújabb feliratot, gyors volt a mikulásod ! Kívánom, hogy te is hasonlóan értékes ajándékot kapj !
  eleva

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Eleva!

   Nagyon szívesen a feliratot. Sajnos a héten gégegyulladásban szenvedtem, de így legalább volt időm megelőzni a Mikulást.

   Törlés
 11. Kedves Biri! Köszönöm szépen ezt a filmet is, tetszik a mikulásos kis egérkém♥♥♥

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csilla!

   Nagyon szívesen ezt a fordítást is.
   Nekem is a szívemhez nőtt ez az aranyos mikulásos kurzor. Kár, hogy rövid életű lesz! Utána viszont próbálkozom majd a karácsonyfással, az angyalkással és a hullócsillagossal.

   Törlés
 12. Kedves Biri!Megnéztem a filmet,elég nyomasztóan hatott rám.A rendező érdeme,hogy sok mindent csak a képzeletünkre bízott.A kiközösítés,az oda nem figyelés szerencsére csak keveseknek " teszi be a kaput"!Utólag pedig ,már későn jön a lelkifurdalás.Mit kellett volna tennem,hogy ne ez történjen.A legtragikusabb az,ha egy gyermekkel történik.Az iskolai osztálytársak is bőven megérik a pénzüket.Elég volt ,hogy a hecc nem velük történik.A gombolyagok üzenetei ,a megbocsájtás nem ment fel senkit,csak talán idővel elhalványodik a történet a szívükben.Nagyon tettszett a hosszú hajú szomszéd fiú karaktere.Kicsit enyhítette a történet sodrását.Őszintén ledöbbent,amikor megtudta a halálesetet.Köszönöm a mikulásos kurzort.Békés,boldog ünnepeket. Magdimama

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Magdimama!

   Örülök, hogy már meg is nézted, és köszönöm a visszajelzést.

   Több dél-koreai filmből, sorozatból tudjuk, hogy az iskolai zaklatás (cikizés, kiközösítés, pikkelés, zsarolás, stb.) létező probléma, de nem is kell olyan messzire mennünk; november végi hír, hogy két békéscsabai fiú a 13 éves osztálytársuk ivópalackjába pengedarabokat tett. A gyerek szerencsére nem ivott bele. Otthon az édesanyja vette észre, amikor kiöblítette a palackot.
   http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/29/bekescsabai_iskolai_zaklatas_O5CQ81

   Rám a téma ellenére nem hatott nyomasztóan a film. Talán azért, mert több szemszögből közelítették meg, és az anyát meg a nővért nem elsősorban a bosszúvágy hajtotta. Iszonyatosan nehéz lehet feldolgozni egy ilyen eseményt. Nem tudom amúgy, hogy egy őszinte beszélgetés a családban hogyan tudott volna változtatni Cheon-ji sorsán. Azt hiszem, hogy egy ilyen helyzetben én elvinném a gyerekemet az adott iskolából. Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy az áldozat legalább otthon elmondja, hogy mi bántja, és láthattuk, hogy később Cheon-ji anyja a munkatársa iskolás unokaöccsét is erre ösztönözte (még zsebpénzt is adott neki, és arra kérte, hogy mondja el az anyukájának; mi történik vele a suliban).

   Törlés
  2. Reagálva gondolataidra...ha kicsit több időt szánnak egymásra és beszélgetnek egymással nagy valószínűséggel nem történt volna meg az ami. Olyan sokatmondó jelenet a film elején a közös reggeli. leülnek, de nem figyelnek egymásra. Mindenki rohan a dolga után és ott marad Cheon ji egyedül . S beugrott egy másik jelenet...az anya ráérez, hogy valahogyan furcsa volt a lánya hangja a tellefonban amikor egy kötött sapkát kért tőle. ...és itt beúszik a 'mi lett volna ha'...ha nem az idősebb lányát hívja fel, hogy milyen MP3 lejátszó kell, hanem a fiatalabbat. Vagy ha a nővér kicsivel tovább csörgeti meg a húgát...akkor az felveszi a telefont és nem a sálért nyúl...

   Milyen kicsi dolgokon múlnak olykor életek...

   Törlés
  3. Teljesen igazad van. Amikor azt írtam, hogy egy őszinte beszélgetés nem tudom, hogyan tudott volna változtatni Cheon-ji sorsán, akkor az osztálytársak viselkedésére céloztam. Ha el is mondta volna otthon, hogy mi történik vele az iskolában, szülőként és testvérként nem hiszem, hogy tudtak volna ellene tenni. Vagy ha tesznek, akkor esetleg még rosszabb helyzetbe kerül szegény. Erre írtam, hogy hasonló esetben én más megoldást nem találnék, minthogy elvigyem a gyerekemet egy másik iskolába. Persze az új környezetbe sem könnyű a beilleszkedés, de lehet, hogy egy új helyen barátra lel és megszabadul a lelki tehertől. Illetve orvoshoz is el kellett volna jutnia, hiszen utólag kiderült, hogy depressziós volt.

   Bizony, félelmetes és hátborzongató, hogy milyen apróságokon múlnak néha a dolgok...

   Törlés
 13. Kedves Biri! Nagyon köszönöm a fordítást.

  VálaszTörlés
 14. Kedves Biri!
  Nagyon tetszett ez a film.
  Köszönöm,hogy lefordítottad.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Etelka!

   De jó újra találkozni a neveddel! Nagyon szívesen a fordítást, igazán örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a film.
   Azért is döntöttem a feliratozása mellett, mert nem olyan komor és reményt vesztett, mint a hasonló témájú alkotások.

   Törlés
 15. Kedves Biri!
  Köszönöm neked ezt az újabb filmet.
  Általában kerülni szoktam a nagy drámákat -főleg így Karácsony környékén, érintetség okán- de most valahogy belefutok ilyenekbe.
  Kicsit félve vágtam bele ebbe a filmbe , de nem azt kaptam amit vártam.
  Számomra nem volt nyomasztó. Folyamatosan lekötötte a figyelmemet, hogy mikor mi történik, figyelni kellett a hirtelen váltásokra, ugrásokra térben-időben.
  Ami kezdetben összevisszaságnak tűnik az a film végére már nem az.
  Ahogyan a félig megkötött 'széles síkidomot' visszafejtették, úgy kaptunk magyarázatot a miértekre.
  A nővér kezdi a nyomozást .Kiderül, hogy minden szereplő kapcsolódik egymáshoz, de mivel nem beszélgetnek így nem tudnak egymásról. Pedig Cheon Ji folyamatosan 'adta ' a jeleket, próbált segítséget kérni de nem figyeltek rá. Egy valaki volt csak, a fura szomszéd aki meghallgatta, s kivel sokat beszélgetett de ő meg nem tudott érdemben segíteni, mert maga is -sérülése okán- depresszioóal küzdött.
  Nagyon tetszett, hogy az anya nem akart bosszút állni az éttermes anyán, de a nővér volt számomra az aki a legtöbbet változott. A kezdeti hűvös, érzelmeit kimutatni nem tudó lányt a testvére halála kinyitotta. Igaz, első lépések félszegek voltak ( amikor elment az üzletbe csak azért, hogy lássa az anyját, vitt neki üdítőt, , majd kicsit bátrabban amikor eléje ment.
  Amikor visszament Hwa Yeonért és nem hagyta magára.Egyértelművé tette, hogy nem azért mert kedvelné hanem azért, hogy ne manipulálhasson másokat és főleg ne akarjon a huga 'utján járni'.
  Ez megint egy olyan film amit én szívem szerint megnézetnék középiskolásokkal és kiveséztetnék velük minden részletet.

  Jó volt látni újra együtt Yoo Ah Int és Kim Hee Ae-t. Talán nekem azért sem volt annyira nyomasztó ez a film , mert még frissen él bennem a Secret Love Affair sorozat. ( ami egy gyönyörű küzdelmes szerelem, éles ellentétekkel...fiatal , szegény, árva de zseni zongora tudással bíró fiú és a jóval idősebb,férjezett felső körökben mozgó zongora tanárnő szenvedélyes testi-lelki-intellektuális szerelmi története gyönyörű zenei háttérrel )

  Kicsit hosszúra eresztettem mondandómat. De egy biztos...megtartom a gyöngyszemek között.

  Köszönöm
  Üdv anoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Anoli!

   Nagyon örülök, hogy a téma ellenére megnézted ezt a filmet és annak is, hogy ismét egyezik a véleményünk, hiszen én sem találtam nyomasztónak. Köszönöm, hogy ismét ilyen részletesen leírtad a film nézése során támadt gondolataidat.

   Nagyon jó a hasonlatod; ahogy azt a bizonyos kötött síkidomot lefejtették a lányok a suliban, úgy jutottunk időben visszafelé haladva, illetve ide-oda ugrálgatva egyre több információhoz.

   Az anya azért mégis bosszút állt a barátnőn és annak anyján (aki semmit sem tett, amikor korábban segítségért fordult hozzá), hiszen direkt azért költözött a szomszédságukba, hogy nap mint nap lássák őket, és így akaratlanul is mindig eszükbe jusson Cheon-ji.

   Man-ji (Cheon-ji nővére) változása valóban figyelemreméltó. Az anyja és a húga egyaránt kissé ridegnek találta őt korábban, de ezután az eset után mintha egy csapot nyitottak volna meg rajta, egyre inkább utat engedett az érzéseinek. Megmosolyogtató volt, hogy szégyenlősen felkereste az anyját a boltban, az pedig lelki nagyságra vall, hogy Hwa-yeont nem hagyta egyedül, visszament érte, mert érezte, hogy mennyire maga alatt van a lány. És persze azt sem akarta, hogy Cheon-ji legyen a felelős azért, ami esetleg történhet vele.

   Emlékszem, hogy milyen sok nézőnek tetszett annak idején a Secret Love Affair c. sorozat, amiben Kim Hee-ae és Yoo Ah-in együtt szerepel. Meg fogom majd én is nézni, és örvendetes hír, hogy elkezdtem végre nézni a letöltött sorozatokat, de egyelőre még a kosztümösöket nézem időrendben haladva.

   Törlés
 16. Nagyon szépen köszönöm.

  VálaszTörlés
 17. Kedves Biri! Végre én is rászántam magam, és megnéztem. Féltem az iskolai témától, már valóban több filmben láttunk példát az iskolai erőszakra, megfélemlítésre és annak következményeire. Ez most más feldolgozása a témának. Nincs brutális erőszak, s az öngyilkosság sem jelenik meg, csak utalás történik rá.
  Érdekes volt visszagombolyítva megismerni az előzményeket, a kapcsolatokat és végül elnyerni a feloldást. Igazából nem is tudom,ki hibázott, vagy kinek van igaza. A kislány és a családja, az anya és a partnere,a férfi és a lányai, az osztály és a visszahúzódó, csendes lány - mind-mind különálló probléma,mozaikok, amelyek a kislány életében, majd halálában állnak össze egységes történetté. Tulajdonképpen mindenki sérült valamilyen szinten. Az apát vagy anyát elvesztett lányok,a pár nélkül maradt nő, illetve férfi, az étterem tulajdonos házaspár eltérő nevelési elveinek ütközésében élő kislány, a szomszéd srác.
  A kislány önfeláldozása kell, az ő fonalai kötik össze végül a külön-külön szenvedő embereket, s késztetik felismerésre és az életük rendezésére őket.
  S egy fontos mozzanat, hogy nincs pedagógus, aki kívülállóként, mentorként összekapcsolná ezeket a szálakat.Ez emeli a történetet egy szimpla iskolatörténet fölé. Itt nem az iskolai erőszak a téma, hanem a lelki sérülések általában.
  Köszönöm, elgondolkodtató, érdekes film volt,kiváló gyerekszínészekkel!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Mikaz!
   Örülök, hogy rászántad magad, és külön hálás vagyok a hozzászólásodért, amit kíváncsian olvastam. Igen, az a "félelmetes", hogy mindenki hibázott, ki kisebbet, ki nagyobbat, majd egy rossz időzítés kapcsán ezek valahogy összeadódtak, és megtörtént a tragédia. Mi sem tudhatjuk, hogy az elhallgatott sérelmeink, az apró bántások, a figyelmetlenségek egyszer mivé fajulhatnak.
   Ez egy találó meglátás volt a részedről: "A kislány önfeláldozása kell, az ő fonalai kötik össze végül a külön-külön szenvedő embereket, s késztetik felismerésre és az életük rendezésére őket."

   Nincs könnyű helyzetben a pedagógus sem egy ilyen helyzetben. (A kislány depressziójáról eleve még a család sem tudott.) Voltak apró próbálkozásai amúgy az osztályfőnöknek, amivel a kiközösítés / békétlenség ellen próbált tenni valamit, de nem sok látszatja volt. A film elején megjegyezte Man-ji barátnője, ahogy mentek át az udvaron, hogy a felsősök milyen cukik, miközben nézték, ahogy a tanárnőjük kibékíti / összeölelteti a diákjait. Amikor pedig a tanáriban visszaadta Cheon-jinak a fonalat, amit az órán vett el tőle, akkor előtte arra kérte Mi-rát, hogy beszélgessen a kedvéért az egyik osztálytárssal.
   Azt hiszem, kellenek az ilyen filmek, hogy elgondolkodjunk bizonyos dolgokon, ráébredjünk arra, hogy milyen fontos az őszinte beszélgetés, az odafigyelés.

   Törlés
 18. Igazad van Biri! A legnagyobb gond,hogy hiányzik az őszinte beszélgetés,az odafigyelés ebben a rohanó világban.
  Arra gondolok,hogy a lányosztály megosztottságát kontrolláló határozott pedagógus mellőzése egy olyan tudatos elgondolás a film készítői részéről,ami kitágítja az elidegenedés problémáját az iskolai keretből egy össztársadalmi jelenséggé.
  Persze pedagógusként is nagyon nehéz lett volna kezelni a kislány depresszióját, főleg,hogy a család sem érzékelte a jeleket. S itt vissza is értünk az őszinteség és odafigyelés fontosságához, legyen az a család, vagy a közösség hiányossága.
  Általános probléma, hogy az önérdek érvényesítése felülírja a közösséghez tartozás etikáját.

  VálaszTörlés