2015. november 4., szerda

Kajagüm együttesben játszom

KAJAGÜM EGYÜTTESBEN JÁTSZOM


2015. szeptember 1. kedd, 18:30 - 20:00 A középhaladó kurzus első órája

A nyári 5 hetes intenzív kurzus augusztus közepén véget ért, de szerencsére szeptember elején máris folytathattam a tanulást a középhaladó tanfolyamon. Viszonylag korán megtudtuk, hogy a hónap végén lesz egy meghallgatás, ami alapján be lehet majd kerülni a hazai Mindeulae (ejtsd "mindüle", jelentése: pitypang) nevű kajagüm együttesbe, ami november 3-án együtt fog játszani Dél-Koreából érkezett zenészekkel. A szeptember 23-i meghallgatás anyaga a Hollo Arirang volt. A sikeres felvételiről másnap ilyen szép értesítést kaptam e-mailben:


Innentől kezdve már nemcsak a kedd esti középhaladó csoportba jártam, hanem a szerdai haladóba is. Szépen haladtunk azzal az 5 dallal (Tavaszi szél, Két szál pünkösdrózsa, Hollo Arirang, Miryang Arirang, Jindo Arirang), amivel a hangversenyre készültünk. Október 21-én, a koncert előtt két héttel azonban hideg zuhanyként ért minket a hír, hogy az öt darabból négyet más hangnemben kell majd eljátszani. Aki tanult zenét, az tudja, hogy egyáltalán nem könnyű a transzponálás, amikor az ember fejében már rögzültek az ABC-s hangok, az ujjaiban pedig a megfelelő húrok. Nem csoda, hogy kemény két hét elé néztünk, innentől kezdve 3 órás próbák zajlottak. Ráadásul kiderült, hogy okt. 29-én lesz a Koreai Kulturális Központban egy zárt körű rendezvény, amin szintén fogunk szerepelni. Addigra tehát újra kellett tanulnunk a darabokat, természetesen úgy, hogy kotta nélkül el tudjuk azokat játszani.


Október 27. kedd, 16:00 - 18:00 Ruhapróba és fotózás

A fellépőruhát magunk választhattuk ki azok közül az új ruhák közül, amik az idei őszi Koreai Kulturális Fesztiválon megrendezett divatbemutatóhoz készültek. Az alábbi képeken jól látszik, hogy milyen gyönyörű népviseletekben feszítettünk. (Én bordó felsőt viselek.) A jobb oldalon ülő hölgy egyébként nem az oktatónk, hanem egy itt élő kínai anyuka. Berakom az oktatónk, Kim Ye-ji fotóját is, ami a KKK honlapján található.
MindeulaeOktóber 29. csütörtök, 10:00 Fellépés a Koreai Kulturális Központban

Zárt körű rendezvény volt, annyit tudok csak róla, hogy a Taekwondo Szövetség írt alá valamilyen szerződést, és ebből az alkalomból léptünk fel. Sajnáltam, hogy az előző ruhapróbán nem gyakoroltunk a hangszerrel együtt, mert egész más érzés ölbe venni egy merevített alsószoknyás hanbokban, mint egy sima nadrágban. A szereplés előtt szerencsére volt módunk kipróbálni mindezt a leüléssel és a felállással egyetemben. A hangszert először elhelyezzük a földön az előre odakészített díszpárna elé, amin ülni fogunk. Utána a színes, bő ruha széleit hátul széthúzzuk, megemeljük, és csak az alsószoknyára ülünk le, hogy a színes anyagot szépen elrendezhessük magunk körül. A felállás bonyolultabb, mert azt a hangszerrel a kezünkben kell elvégezni. Közben ügyelni kell arra, hogy az ember nehogy az alsóruhára lépjen, mert akkor fennáll az esélye annak, hogy orra bukik. Volt tehát miért izgulnom, de szerencsére rendben lezajlott minden. Öten játszottunk kajagümön (az együttesből kettőnknek ez volt az első ilyen jellegű szereplése), Ye-ji pedig dzsanggun (homokóra alakú nagydob) kísért bennünket. A nov. 3-i koncertre szánt öt dalt adtuk elő némi változtatással. Itt ugyanis furcsán hangzottak volna a szünetek, amik alatt a dél-koreai együttes játszik, vagy éppen szólózik közülük valaki, illetve azok a részek, amelyekben csak kíséretként pengetünk. A fellépés után kaptunk ajándékba egy szép legyezőt, és meghívtak minket egy közeli étterembe ebédelni, ahol az is kiderült, hogy fellépti díjat is fogunk kapni.

A fellépésre várva

Koncert közben


Október 31. szombat, 9:30 - 12:00 Hangszeres próba
 
Most már elég megbízhatóan a fejünkben és a kezünkben vannak a dalok, ezért Ye-ji egyesével is foglalkozott velünk, hogy a technikánkon csiszoljon egy kicsit. Nem egyszerűek a különféle vibrálások és hanglefogások, úgyhogy van még jócskán mit finomítani. A próba után lehetőséget kaptunk arra, hogy hazavigyük a hangszert a hétvégére. Többen megbámulták a buszon és a metrón, mert bár tokban van, a mérete elég tekintélyes (másfél méter hosszú). Itthon kihasználtam ezt a rendkívüli alkalmat, és a férjem segítségével felvettem egy kis ízelítőt az 5 darabból, a következő megás linkeken meghallgathatók:
Tavaszi szél
Két szál pünkösdrózsa
Hollo Arirang
Miryang Arirang
Jindo Arirang
Otthon a kajagümmel
 

November 2. hétfő, 16:00 - 18:00 Próba a Dél-Koreából érkezett
Poongryu Bangjoongjiak együttessel a Koreai Kulturális Központban

 Poongryu Bangjoongjiak

Kedvesen fogadtak minket a profi zenészek, a vezetőjük még egy kis köszöntő beszédet is mondott nekünk. Háromszor játszottuk el velük az öt darabot, ami egyébként egy 8 perces zenei anyaggá van összefűzve. A hangzást tekintve nagy meglepetés nem ért bennünket, mert az általuk játszott zenei anyagot előzőleg megkaptuk egy fájlban, így otthon volt lehetőségünk többször meghallgatni, illetve az órákon is gyakorolhattunk rá. A következő hangszereket láttam náluk: kajagüm (gayageum), komungó (geomungo), adzseng (ajaeng), piri, degüm (daegeum), hegüm (haegeum) és dzsanggu (janggu). A piri jellegzetes, éles hangot adó bambuszfurulya (a hangja inkább egy sípra emlékeztet), a degüm egy bambuszfuvola, a hegüm olyan két húros, vonóval megszólaltatott hangszer, amit függőlegesen tartanak (bizonyára sokan emlékeznek rá a Dong Yi c. sorozatból), a dzsanggu pedig egy homokóra alakú nagydob. A komungó és az adzseng kinézetben hasonlít a kajagümre, de amíg  a 12 húros kajagümöt kézzel pengetik, addig a 6 húros komungót bambuszpálcával ütögetik, a 8 húros adzsenget pedig vonóval szólaltatják meg.

Kajagüm (illusztráció)

Komungó (illusztráció)

Adzseng (illusztráció)

Ennek a három hangszernek a különlegességét szerintem a balkezes technika adja. A jobbkezes pengetés, pálcával ütögetés, illetve vonóval megszólaltatás mellett ugyanis a bal kéznek mindegyiknél fontos szerepe van, mert az adott húrt lenyomva ezzel lehet a hangot vibrálni vagy módosítani. Vannak olyan hangok, amelyek alapesetben egyszerű pengetéssel meg sem szólaltathatók (a kajagümön ilyen például az "f"), de ha az "e" húrt bal kézzel lenyomjuk, akkor már kicsalogathatjuk a hangszerből. A Két szál pünkösdrózsa kezdetű népdalban szintén a bal kézzel érjük el azt, hogy a "h" húron "cisz", az "e" húron pedig "fisz" is hallható legyen. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen erővel, mennyire mélyen és milyen hosszú ideig nyomjuk le a bal kézzel a húrt, mert ezáltal változik a hang minősége. A hang különböző vibrálására sokféle technika van, mi egyelőre hármat tanultunk, és a fenti felvételeken is jól látható, hogy a bal kézzel jobbára csak annyit teszek, hogy próbálom követni a húrokon való jobbkezes pengetést. Ez azért fontos, hogy adott esetben (amikor vibrálni vagy módosítani kell a hangon) jó helyen legyen a bal kéz.


November 3. kedd, 19:30 - 21:00 Hangverseny a Hagyományok Házában


Elérkezett a várva várt koncert napja. A főpróbára már 2 órára a KKK-ba kellett menni. Az elején rögtön kaptunk a vendégegyüttes vezetőjétől egy kis ajándékot, egy különleges eljárással készült papírzsebkendőt, ami teljesen olyan, mintha valamilyen szövetből lenne. A főpróba kb. fél 5-ig tartott, utána a fellépőruhát és a hangszert magunkhoz véve különbusszal mentünk az est helyszínére. A Hagyományok Háza színpadán újabb próbák következtek, elősorban mikrofonpróba, illetve a be- és kivonulás, valamint a meghajlás gyakorlása. Nem könnyű ezekben a hosszú ruhákban menni (miközben a padlón levő zsinórokra is ügyelni kellett), rajtam például a két réteg színes ruha alatt egy abroncsos alsószoknya is volt. Fél 7 körül kaptunk koreai vacsorát, majd elvonultunk az öltözőbe.


A hangversenyt alapvetően a 2004-ben alapított Poongryu Bangjoongjiak nevű, koreai hagyományos zenét játszó zenekar adta, de szerepelt még a magyar tagokból álló Mugunghwa táncegyüttes, amit a Dong Nam Poong zenekar kísért, a mi Mindeulae együttesünk pedig a 6. műsorszámban képviseltette magát 7 fővel.

Pillanatképek a koncertről
A műsor a következő volt:
1. Cheonnyeonmanse – udvari zene
2. Cheongseonggok – daegeum szóló
3. Sinbaennorae - (Halászdal) – népzene
4. Bukchum (Dobtánc) – koreai tánc
5. Sanjo Hapju – népzene
6. Magyar-koreai népdalfeldolgozások
7. Samulnori – dobokon előadott mű

Hatalmas élmény volt részt venni ebben a produkcióban, és nagyon hálás vagyok, hogy a hangszerrel mindössze néhány hónapja ismerkedő játékosként lehetőséget kaptunk arra, hogy ilyen profikkal együtt zenélhessünk.
Valószínűleg ez a koncert is fel fog kerülni néhány nap múlva a KKK YouTube-csatornájára. (Utólag majd berakom a linket, ha észreveszem.) 

Közös képek a fellépőkről
November 10. kedd, 18:00  
Szereplés a Koreai Filmfesztivál megnyitó ünnepségén, Budapest, Uránia Mozi

Erre a fellépésre a repertoár egy újabb dallal, a kétszólamú Amazing Grace kezdetű himusszal bővült, amivel egyébként a nyári kurzus végén már foglalkoztunk (a 9. alkalom anyagában íram róla). 1 órakor kezdődött a próba a KKK-ban, ahol kiderült, hogy Yeji végül nem dobon fog minket kísérni (pedig így látványosabb lett volna), hanem ő is kajagümön játszik majd, valamint az is, hogy le kell rövidítenünk a műsort, úgyhogy megbeszéltük, hogy a két magyar népdal kivételével mindent csak egy versszakkal fogunk előadni.  Nem tudom, hogy mi volt az oka, de ezen a szereplésen csak 4 ember vehetett részt, amit igazán sajnálok, mert hangulatosabb, amikor több hangszer szól egyszerre. A próba után bepakoltuk a kosztümöket és a hangszereket egy kisbuszba, mi pedig busszal (BKV) mentünk az Uránia Moziba. 1/4 5 körül volt a mikrofonpróba, addig át kellett öltöznünk, és a lányoknak is el kellett készíteniük a frizurájukat, ami elég időigényes dolog. Egy héttel ezelőtt a Hagyományok Házában álló mikrofonok voltak a hangszerek előtt, most viszont kézbe vehető mikrofonokat adtak, amiket nekünk kellett a kajagüm alá helyeznünk a szoknyarészre, és emlékeznünk kellett arra, hogy a szereplés végén rakjuk oldalra, különben legurult volna a ruhánkról, miközben felállunk. Ezután visszamentünk az öltözőbe, ahol már várt minket a vacsora: hínárleves és kimbap. Minden nagyon finom volt.

 A Koreai Filmfesztivál plakátja
 

6 órakor kezdődött a megnyitó ünnepség. Ha jól tudom, akkor a mozi vezetőségéből beszélt valaki, illetve a koreai nagykövet is felszólalt. Ezután jöttünk mi. A műsor alapvetően jól sikerült, csak az zavart, hogy a második felétől állandóan le akart csúszni a lábamról a hangszer. Említettem már korábban, hogy egy merevített, bő alsószoknya és két réteg színes ruha van rajtam a kis felső alatt. Ez azért van így, mert a fehér alsóruhába (ami egyberuha, tehát nem csak szoknya) nem férek bele (bár megjegyzem, hogy a vékony lányokon is feszül a mellrész). Amikor leülök, akkor a merevítéstől az egész megemelkedik, le kell tehát nyomkodnom, hogy egyáltalán a hangszerhez férjek. Nem akartam azonban nagyon húzni az időt a ruha rendezgetésével, pedig lehet, hogy jobb lett volna.

Az öltözőben

A fellépésen

Utánunk a Mugunghwa táncegyüttes következett. A filmvetítésre is ott maradtam, mert kíváncsi voltam a Pirates (Kalózok) c. filmre. Meglepődtem, mert nem gondoltam, hogy ilyen lökött lesz, de végső soron jól szórakoztam.
A filmfesztiválról a koreai állami tévé is beszámolt.
Holnap, tehát nov. 11-én Yeji két másik taggal szerepel Debrecenben, pénteken pedig Szegeden 4 fő fogja képviselni a csapatot, de én ezekre a fellépésekre nem jelentkeztem.


November 13. péntek, 18:30
Szereplés a Koreai Filmfesztivál megnyitóján, Szeged, Belvárosi Mozi

Az együttesből 4-en léptek fel, dobon Ye-ji, az oktatónk kísérte őket.
Itt megtekinthető a műsor.

November 29. vasárnap, 13:45-14:00
Fellépés a Diplomata Vásáron, InterContinental Budapest


Fél 1-kor volt a találkozó a szálloda bejáratánál. Egy óránk volt a készülődésre, mert fél 2-kor már a színpad mellett kellett lennünk. Kis kavarodással indult a dolog, mert kiderült, hogy az alsószoknyámat előzőleg nem pakolták be a kosztümökkel és a hangszerekkel együtt a KKK-nál. A két színes ruhámnak elég átlátszó az anyaga, úgyhogy kénytelen voltam magamon hagyni a fekete nadrágot a kosztüm alatt. A szereplés jól sikerült, öten kajagümöztünk, csak azt sajnáltam, hogy akkora volt az alapzaj, hogy nem sokat hallhattak a játékunkból. Kétszólamú darabok adtak keretet a műsorunknak. Az Amazing Grace kezdetű himnusszal kezdtünk és egy Ariranggal zártunk. E kettő között volt a Tavaszi szél, a Két szál pünkösdrózsa, a Hollo Arirang, a Miryang Arirang és a Jindo Arirang. Yeji dzsanggun (homokóra alakú dob) kísért minket. 
A fellépésünk után egy kicsit szétnéztem ezen a jótékonysági vásáron, és némi hezitálás után a vietnámi stand tavaszi tekercseit kóstoltam meg.

http://www.xpatloop.com/news/diplomatic_fair_intercontinental_budapest_29_november
December 9. szerda, 17:00-21:00
Évzáró buli a Koreai Kulturális Központban


Erre az összejövetelre azok mehettek el, akik szeptember óta részt vettek a KKK valamelyik tanfolyamán. A belépőjegy 500 Ft-ba került, ami egyben tombola is volt. 3 órára kellett a helyszínre mennünk, ahol először a színpadon próbáltunk, majd felvettük a fellépőruhát. Az átöltözés kicsit regényes volt, mivel egy öltöző jutott az összes fellépőnek. A műsort a mi együttesünk nyitotta meg fél 6-kor. Öten játszottunk kajagümön, Yeji dobon kísért minket. A Stille Nacht és az Auld Lang Syne című karácsonyi dalokkal indítottunk, majd 2 darab kétszólamú művet adtunk elő; az egyik az Amazing Grace kezdetű himnusz, a másik az Arirang c. koreai népdal volt. Zárásként a gyorsabb tempójú Jindo Arirang és a Miryang Arirang csendült fel. Ezután az egyik társunk szólót adott elő. Utánunk a tradicionális tánckurzusra járók mutattak be néhány táncot, majd taekwondo bemutatók, végül K-pop táncos produkciók következtek. 

Mindeulae kajagüm együttes

Koreai tradicionális tánc

 Taekwondo

K-pop

5 órától indultak az egyéb programok: kalligráfia (saját név leírása kalligráfiával), festő szakkör, koreai filmklub (együttes filmnézés), foltvarró műhely (szerencsehozó tasak elkészítése), baduk klub (koreai társasjáték), koreai hagyományos zene (a kajagüm és a dob kipróbálása). Ezeken a helyeken pecséteket lehetett kapni, 5 pecsét összegyűjtéséért ajándék járt.
6 órától enni- és innivalóval is megvendégelték a résztvevőket, először tepertős pogácsa volt terítéken, majd koreai ételek jöttek: kimbap (hínárba tekert gőzölt fehér rizs apró zöldségdarabokkal), csapcshe (édesburgonyából készült üvegtésztával kevert sült zöldség) és bulgogi (grillezett pácolt marhahús). Az asztalnál nagy volt a tolongás, de szerintem senki sem maradt éhkoppon, mert bőséges volt a kínálat. A kimbap nagy kedvencem, bulgogit pedig már másodjára kóstoltam, mert a Hagyományok Házában tartott koncert előtt is ilyet ettem, a csapcshe íze viszont újdonság volt a számomra, de mondanom sem kell, hogy mennyire örültem neki. Akik követik a jelenleg fordított sorozatomat, a Hwajung c. doramát, azoknak ismerős lehet ennek az ételnek a neve, ugyanis Gwanghae király részére készült a XVII. században ez az új fogás, aki annyira megkedvelte, hogy hálából kincstárnoki ranggal illette a megalkotóját. A sorozatban szerepet is kap az illető, gúnyosan Csapcshe miniszternek hívják. 

Ételkóstoló

Fél 8-kor beszédet tartott a Koreai Kulturális Központ igazgatója, egyesével bemutatkoztak és szóltak néhány szót a közönséghez a központ munkatársai, majd díjátadó következett. A különböző szakkörök (kalligráfia, festés) legügyesebb hallgatóit díjazták. A parti ideje alatt egyébként egy kiállítást is meg lehetett tekinteni az egyes szakkörök munkáiból. 
8 óra körül kezdődött a várva várt tombola. Már jó előre beharangozták, hogy milyen sok ajándékot fognak kiosztani, úgyhogy a nagyterem zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. A szerencsés nyertesek posztereket, pólókat, DVD-ket, CD-ket, termoszokat, koreai kozmetikumokat, kis és nagy plüssfigurákat, értékes teafüveket kaphattak ajándékba. A főnyeremény egy 50.000 Ft értékű vásárlási utalvány volt, amit a WestEndben lehet levásárolni. Ezen kívül volt több 20.000 Ft-os és 30.000 Ft-os utalvány is. Én is a szerencsések közé tartoztam, egy hanbokba öltöztetett édes plüssfigurát nyertem. A szereplésért olyan fekete termoszt kaptunk, amire fehér betűkkel van koreai nyelven egy vers írva. Hazafelé menet pedig a recepción a kezembe nyomtak egy mobiltámasztékot és egy tasakot, amiben a "Talk Talk Korea" nevű nemzetközileg meghirdetett pályázatra érkező legszebb pályaművek képeslapra és könyvjelzőre nyomtatott rekonstrukciói voltak, valamint egy Korea feliratú hűtőmágnes. Jócskán megrakodva tértem tehát haza, mert a kajagümöt is hazavihettem, hogy gyakorolhassak. 

Tombolahúzás

Nyeremények

Ajándékaim

Nagyon jól éreztem magam, köszönöm a KKK munkatársainak, a kisegítőknek és az összes fellépőnek ezt a fantasztikus élményt.

Cikk a Koreai Kulturális Központ évadzárójáról

Kisfilm a Koreai Kulturális Központ programjairól 2015. november - december

Kisfilm a Koreai Kulturális Központ tanfolyamairól

27 megjegyzés:

 1. Kedves Biri! Hatalmas élmény volt ez a fellépés, nem csak neked hanem nekünk is. A részletes beszámolódat olvasva, mintha ott lettem volna. ( sajnálom, hogy nem tudom megtenni). Letöltöttem a dalokat, ilyen rövid idő alatt így elsajátítani egy hangszert nagy teljesítmény, biztos rengeteg munka áll mögötte. A hangszer kissé nagyobb mint gondoltam, biztos nem lehetett egyszerű hanbokban mozogni vele ( ami nagyon jól állt) . A felvételt feltétlenül megnézem és a beszámolód az újabb szereplésedről is elolvasom. További sikeres szereplést kívánok Zsike

  VálaszTörlés
 2. Kedves Biri!
  Köszönöm az élmény beszámolót! Nagyon nagy hatással volt rám az amit le írtál!
  Gratulálok ehhez a fellépésedhez és a hangszer használatához!Külön köszönöm hogy láthattunk !
  Sok-sok sikert és minél több fellépést kívánok!
  Nagyszerű és irigylésre méltó fordító vagy!

  VálaszTörlés
 3. Szia Biri!
  Gratulálok az együttesbe kerülésedhez és a fellépésekhez! A "Tavaszi szél"-t meg is hallgattam, nagyon ügyesen játszod. :-)
  Annak meg külön örülök, hogy láthattalak, ráadásul még hanbokban is. :-)
  Üdvözlettel: Auguszta

  VálaszTörlés
 4. Kedves Biri!
  Nagyon köszönöm, hogy meghallgathattam a játékodat ezen a csodálatos hangszeren. Hogy láthattalak is, az meg igazán nagyon jól esett.
  Nagyon ügyes vagy, hogy ilyen jól megtanultál játszani a hangszeren, és tudod mikor kell pöckölni a húrt.
  Csodálatos érzés lehetett ott járni, felvenni a ruhát, akkor az ember már belebújik a koreai bőrébe. Jaj de szívesen járnék ilyen helyen. Köszönöm a beszámolót és külön képfelvételeket is.
  Biztatlak, ha lehet lépj tovább.

  VálaszTörlés
 5. Drága Biri! Nagyon jó volt olvasni a beszámolódat és gratulálok hogy megálltad a helyed a profi koreai zenészek között. Igazán rengeteg energiád van, hogy a precíz fordítások mellett még egy új hangszeren is megtanultál játszani. A hanbokban való mozgás, a földre ülés és felállás a hangszerrel - ezért külön csodállak.

  VálaszTörlés
 6. Kedves Biri! Köszönöm a beszámolót, a zenei és képi illusztrációt! Örülök,hogy így kicsit átélhettem a hangulatot. A szép magyarázatokkal kísért leírásodból pedig jobban érthetem a hangszereket is. Gratulálok a sikeres szerepléshez!

  VálaszTörlés
 7. Örülök, hogy elolvastátok a beszámolót, kedves Zsike, Erika, Auguszta, Ildikó, Cseppke, Mikaz, és köszönöm, hogy reagáltatok is rá.

  Annak, aki elég sokáig tanult már egy hangszeren, természetesen könnyebb dolga van, amikor egy másikkal kezd ismerkedni, hiszen a kottaolvasás (a hangok felismerése, a ritmus tartása), a zenei alapfogalmak már nem mennek újdonságszámba. Ettől függetlenül valóban sokat kellett gyakorolni, volt, akinek a koncert előtt le is jött egy kis bőr az ujjbegyéről, nekem is bepirosodott a jobb mutatóujjam és egy kis bőrkeményedés is keletkezett rajta.

  A hanbok csodálatos ruhadarab, de szerintem mindenkit vastagít, így számomra különösen előnytelen a szabása, ráadásul az abroncsos szoknya és a többrétegű ruha csak rátesz minderre egy lapáttal. Néhány évvel ezelőtt (a 40-es éveim derekán) a 60 kg körüli testsúlyommal még egész másképp néztem volna ki benne, de azóta sajnos eléggé elszaladt velem a ló.

  Annak egyébként különösen örülök, hogy így lehetőségem van zenekarban játszani, mert hajdani zongorista és énekkaros lévén ez eddig kimaradt az életemből.

  VálaszTörlés
 8. Kedves Biri!
  Meghallgattam vagyis megnéztem én is dalokat, amiket felraktál és le a kalappal. Én anno furulyáztam, de már évek óta abbahagytam és így tudom, hogy ha nem gyakorol az ember mindennap, bizony elfelejti. Nagyon örülök nemk és gratulálok, hogy lehetőséged nyílt bemutatni a tudásod. Ha pesti lennék, biztos elmentem volna. A hanbok pedig jól állt. :)

  VálaszTörlés
 9. Örülök, hogy a te érdeklődésedet is felkeltette ez az anyag, kedves Hayako. Milyen jó, hogy te is zenéltél! Szerintem a zene a legkülönlegesebb művészeti ág. Egyrészt aránylag könnyen befogadható, mert nincsenek nyelvi korlátai (mint mondjuk a filmnek vagy az irodalomnak), másrészt nem olyan magányos műfaj, mint pl. a festészet, hiszen ha valaki valamilyen hangszeren tanul, akkor a több éves szolfézs befejezése után kötelező jelleggel énekkarban vagy zenekarban találja magát, ahol megtapasztalhatja az együtt zenélés örömét is. Én egy zenei tagozatos általános iskolába jártam vidéken, tehát mindennap volt énekóránk és ehhez jött pluszban a zongora, a szolfézs és az énekkar, ami éppen akkoriban alakult, és azóta már világhírnevet szerzett (Cantemus). Most lesz szombat este (nov. 7-én) a Pesti Vigadóban a 40 éves jubileumi hangversenyük, aki szereti az énekkari muzsikát, az ne hagyja ki, garantálom, hogy felejthetetlen élményben lesz része.

  (Közben kijavítottam a szeptemberi első óra időpontját, mert észrevettem, hogy elírtam. Nem félórásak, hanem másfél órásak szoktak ugyanis lenni az órák.)

  VálaszTörlés
 10. Kedves Biri!
  Köszönöm a beszámolót, a dalokat! A játékodat nézve gyanítottam,hogy a kezeket jól megdolgoztatják a húrok.
  Csodálom kitartásodat, energiádat és gratulálok a sikeres fellépéshez.
  A hanbokok igazán szépek, biztos különleges élmény lehetett viselni .
  Sok sikert kívánok a további fellépésekhez!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ranna!
   Köszönöm szépen a jókívánságaidat, örülök, hogy te is elolvastad az összeállítást és meghallgattad a játékomat. Vár még ránk az idén néhány szereplés, azokról is beszámolok majd, tehát frissítve lesz a topik.

   Törlés
 11. Kedves Biri!
  Csodás volt ez a beszámoló! Élvezettel néztem a képeket, hallgattam a feltöltött játékod! Úgy elnézegettem, ahogy játszol a hangszeren, az ujjaid, mint a szorgos kis hangyák. :-)
  Mindegyik tetszett, de azt hiszem az utolsó két feltöltött zenénél varázsolódtam el, ahogy követtem az ujjaid mozgását.
  A ruha gyönyörű volt és szerintem nagyon jól állt! Tudom, kritikus az ember magával szemben, de mivel többen is mondjuk, hidd csak el! Jó volt látni igaziból is Téged :-)
  A ruhát mindenki magának választotta, vagy személyre szólóan kaptátok?
  Ahogy szállitottad haza a hangszert nem kérdezték mit cipelsz magaddal?
  Nagy élmény lehetett a koncert is, gratulálok hozzá!
  Nagyon örülök, hogy megosztottad velünk az élményeid!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ági!

   Gondoltam, hogy ez az anyag is fog téged érdekelni, hiszen a Kajagüm-kurzusra járok topikot is gyakran látogattad, ahogy folyamatosan frissítettem. Írod, hogy a két utolsó dal tetszett neked a legjobban. Nos, talán nem árulok el nagy titkot, hogy az 5 darab közül ez a kettő a legnehezebb. A Miryang Arirangnak gyilkos a tempója, nem is tudok mindent megcsinálni ilyen gyorsan, például lehagyom az elejéről az oktáv előkét és bizonyos pöcköléseket, a Jindo Arirang pedig azért nem volt számomra könnyű, mert ezt tanultam meg a legutoljára (eredetileg egy hanggal lejjebb), úgyhogy ezzel volt a legnehezebb átállnom másik hangnembe.

   Magunk választhattuk a ruhát, de a méretre oda kellett figyelni. Amikor a hangszert hazavittem, akkor volt egy néni a 112-es buszon, aki töviről-hegyire kikérdezett, hogy mi is van a kezemben.
   Szeretettel várlak vissza!

   Törlés
 12. Kedves Biri66!

  Először is nagyon szépen köszönöm, hogy elindítottad ezt a topikot. Is.

  Másodszor pedig, nagyon szépen köszönöm, hogy tartalommal töltötted meg.
  De, még milyen tartalommal!

  Ázsia egzotikusnak világot jelent számomra. Nem titok, vonzódom a dél-koreaiakhoz és a tajvaniakhoz. A filmek egy kicsit közelebb hozták hozzánk történelmüket.
  S most kaptam e világ kultúrájából is egy gyöngyszemet elsőkézből, Tőled.

  Beavattál folyamatosan, szemléletesen bennünket, egy magyar találkozása a koreai kajagümmel titokba. Felejthetetlen hangzásokkal és képekkel.

  Gratulálok ahhoz az erődhöz, aminek segítségével eljutottál az alaptanfolyamon át a Hagyományok Háza színpadára magyarként, koreai hagyományokat képviselve.

  (A koreaiaknak is jár a köszönet a „Tavaszi szél...” és a „Tubarózsa..” c. népdalaink hírének tovább viteléért, remélem a szélrózsa minden irányába.)

  A ruhák gyönyörűségesek! Ezeket viselve mindenki szépséges királylánynak és királyfinak érezheti magát!

  S végül, de nem utolsó sorban köszönöm kisebbik leányodnak és férjednek is a közreműködést ezért a fenséges élményért.

  További szép sikereket kívánok!

  Üdvözlettel,
  octopus

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Octopus!

   Mindent nagyon szívesen. A te érdeklődésed és lelkesedésed vezetett oda (hiszen a csevegőben kerültek szóba a szereplések), hogy úgy döntöttem; megnyitom ezt a topikot. Nem bántam meg, mert úgy látom, hogy van iránta érdeklődés, és nekem is maradandóbb így az élmény, ha idekattintva látom a képes-hangos összefoglalót.

   Törlés
 13. Kedves Biri!
  Szívböl gratulálok a fellépésedhez, és a tehetségedhez. Nagyon szeretem a zenét, de magam nem lennék képes ilyen teljesítményre.Ahogy írtad volt zenei múltad,ami talán egy hajszálnyit segitett.Ha másképp nem a kottaolvasásban, hiszen ez a zene felépítésben és hangzásban is annyira más.Gyönyörünek tartom.
  Szerintem a ruhád kitünöen passzolt hozzád.Biztosan klassz érzés volt viselni.Hazavihetted?
  Nem tudom mikor járok Budapesten, de egyszer szivesen meghallgatnálak Benneteket egy föllépés alkalmábol.
  Talán sikerül.
  Még egyszer gratulálok, és kívánok további sikereket

  Kriszta

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Neked is nagyon szívesen, kedves Kriszta, és köszönöm szépen a gratulációt.
   Nagyon jól érzed; ez a zene eléggé elüt a magyar népzenétől. A mi fülünknek furcsa ez a sok hangvibráció, amit az énekesektől és a hangszeresektől egyaránt hallhatunk. A hangszerek is annyira mások. Talán a dallam az, amiben lehet némi hasonlóságot felfedezni, hiszen a pentaton-dallamvilág a magyar népzenének is sajátja. Számomra a ritmus a legkülönlegesebb. 9/8-ban például először elég furcsa volt játszani.

   Nem vihetjük haza a ruhát, a fellépések előtt a KKK-ban vagyunk, ott szedjük össze a hangszerrel együtt.

   Beszámolok majd a többi szereplésről is. Ahogy most is látszik, már odaírtam három dátumot, amiről tudok, és ahogy több információhoz jutok, frissítem az oldalt. Remélem, hogy jövőre is lesznek fellépéseink, így lesz majd valamikor alkalmad meghallgatni minket.

   Törlés
 14. Kedves Biri!

  Csodálattal olvastam beszámolódat, gratulálok és nagyon örülök hogy ilyen közeli kapcsolatba kerültél Dél -Korea kultúrájával.Mindig csodálom energiádat kitartásodat és alaposságodat és külön köszönöm hogy láthatlak is. Gyönyörűek vagytok a képeken, a videókat még pótolnom kell.
  jucaca

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Judit!

   Örülök, hogy te is elolvastad az élménybeszámolót és köszönöm szépen a figyelmességedet. Később is gyere majd vissza, mert hamarosan frissül a topik, hiszen a Koreai Filmfesztivál megnyitóján is fogunk játszani.

   Törlés
 15. Kedves Biri66!

  Nagyon örülök újabb föllépésednek együtteseddel az Urániában (amióta fölújították nem jártam benne).
  Érdekes lehet mozogni egy abroncsos ruhában, A leülést ebben biztosan tanulni kell.
  Lelki szemeimmel látom, amint az abroncsokkal formában tartott gyönyörű ruhádon próbálod kordában tartani csúszkálni akaró hangszeredet, s közben pöckölni, rezegtetni a húrokat. :-) Biztosan kedves emlékként őrzöd ezeket a – külső szemlélő számára - láthatatlan vidám perceket.

  Írod, hogy hínár levest és kimbabot vacsoráztatok. Ezeket az ételeket kizárólag koreai alapanyagokból készítették, vagy besegítettek magyar hozzávalók is?
  Milyen ízűek ezek az ételek, mihez tudnád hasonlítani?
  Milyen az állaguk és milyen a színűk?
  A levest gondolom kanállal ettétek, de a kimbabot mivel?
  Tudnál-e egy kis internetes gasztronómiai ízelítőt írni (ahogyan Te láttad és ízlelted) ezekről az ételekről?
  Köszönöm szépen.

  Gratulálok a föllépésedhez.

  Látom a föllépésekről a következő dátumokat, remélem azokat is megosztod velünk.

  VálaszTörlés
 16. Kedves Octopus!

  Örülök, hogy továbbra is érdeklődsz a fellépéseink iránt. Az Uránia Mozi pazar, megilleti a filmpalota elnevezés. Jaj, ne is mondd, olyan zavarban voltam, mert most csak négyen szerepeltünk, ráadásul fent a magas színpadon! És persze, hogy most csúszkált a legtöbbet a lábamon a hangszer! Meg fogom még erről kérdezni Ye-jit, hogy mit tehetnék ellene.

  Igen, igazán figyelmes szokás, hogy kapunk ennivalót a fellépések napján. Az első után egy KKK-hoz közeli étterembe mentünk, ott tehát nem koreai ételt ettünk, viszont a második szereplésre (a Hagyományok Házában) többféle koreai ételt rendeltek, lehetett közülük választani. Én kimcsit ettem, illetve marhahúst rizzsel, a nevére már nem emlékszem. Szégyen, gyalázat, de akkor ettem életemben először pálcikával. Szerencsére ott volt mellettem a csapatunk kínai hölgytagja, ő segített nekem. Majd megkérdezem tőle, hogy mi is volt annak az ételnek a neve. Az Uránia Moziban kapott zöld színű hínárlevest egyszerűen megittuk. Az a gyanúm, hogy ez lehet az, amit a születésnapok alkalmával szokás kapni (legalábbis már több filmben, sorozatban láttam ennek a hagyományát). Meglepően finom volt, édeskés. A kimbap tekercseket (hínárba tekert gőzölt fehér rizs apró zöldségdarabokkal) nemes egyszerűséggel a kezünkbe fogtuk és bekaptuk.

  Ne haragudj, de gasztronómiai ízelítőre nem vállalkozom, nem értek különösebben az ételekhez, egyébként sem vagyok se egy konyhatündér, se egy ínyenc, úgyhogy nem tudnék róluk élvezetesen beszámolni. A "Kajagüm-kurzusra járok" topikban a 7. alkalom anyagában megírtam, hogy mennyire ízlett annak a K-pop büfének a kínálata, ahová elmentem a lányommal. Ettől bővebb elemzésre tőlem nemigen futja. De azt megígérem, hogy ha az elkövetkezendő fellépéseknél is kapunk majd valamilyen ennivalót, akkor meg fogom írni, hogy mi volt.

  VálaszTörlés
 17. Kedves Biri !
  Csak bámulok és ámulok azon, hogy Te milyen sokoldalú vagy. Mekkora akaraterőd van - és mennyi feladatot vállalsz - és teljesíted is azokat - a mindennapi munkád mellett. Meghallgattam mind az 5 "művedet" - ilyen rövid idő alatt egy számodra eddig ismeretlen hangszert profi módon használsz ! Meghallgattam a szegedi előadást is. A zenét hallgatva ( a koreai dalokról beszélek) - és a háttérvetítést látva a néző is Koreában képzelheti magát.
  Biztos nagy élmény lehetett a hanbok-ba először belebújni - jól néztek ki benne. Annak is örülök, hogy valós énedet is láthattam - kedves arcod van - bár egy kicsit megszeppentnek látszol a csoportképen. Biztos izgultál.
  További szép élményeket ezen a területen is !

  VálaszTörlés
 18. Kedves Gali!
  Örülök, hogy meg tudtad hallgatni a játékomat. A család és néhány tanítvány, illetve rokon gyermek felügyelete mellett mindez egyáltalán nem ördöngösség. Á, izgulnom sem kell, borzasztó fényképarcom van.
  Köszönöm a jókívánságaidat.

  VálaszTörlés
 19. Kedves Biri!

  Sipizolix blogjában bukkantam rá erre a videóra. Gondoltam tetszeni fog neked!

  https://www.youtube.com/watch?v=BO1SmN7tNYM

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez igazán kedves tőled, Cseppke. Ismertem már korábban ezt a felvételt, mert Yola ősszel berakta a csevegőbe a linkjét. Cserébe én egy észak-koreai lányka játékát ajánlottam neki.

   A linkeket okt. 19-én hozzászólásként beraktam a "Kajagüm kurzusra járok" topikjába is, hogy ne vesszen nyomuk, de ide is bemásolom, hogy ne kelljen keresgélni:

   Ezt küldte Yola: https://www.facebook.com/2idolshow/videos/10153270009338301/?fref=nf

   Én pedig ennek az észak-koreai kislánynak a játékára hívtam fel a figyelmét:
   https://www.youtube.com/watch?v=50Zcv80WWW8

   Törlés
 20. Kedves Biri!
  ...mintha ott lettem volna veled! Köszönöm a beszámolót és nagyon örülök, hogy ilyen élményekben volt részed - gratulálok a kitartásodhoz, lám, meghozta gyümölcsét. (Lesz saját hangszered is?)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Blackfield!
   Köszönöm, hogy itt jártál és elolvastad, mert úgy látom, hogy az utóbbi frissítésekre már nem igazán van érdeklődés. Ami a saját hangszert illeti... bár többen jeleztük az oktató felé, hogy vásárolnánk hangszert, ha megrendelnék Koreából, egyelőre nem kaptunk választ.

   Törlés